CCI: Alături de mediul economic

Camera de Comerț și Industrie Bistrița Năsăud alături de mediul economic

Focarul de coronavirus a dat naștere unui șoc general al ofertei, rezultat din întreruperea lanțurilor de aprovizionare și cererilor crescute pentru anumite produse și servicii, în special în sectorul sănătății. Pe de altă parte mediul economic se confruntă cu probleme acute care vor afecta dezvoltarea viitoare. Dl Mihai Dărăban Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României  crede că: „Nu se poate face niciun fel de previziune, în acest moment, asupra impactului pe care această pandemie îl va avea asupra economiei românești. O analiză clară se va putea face abia după primul semestru al anului, când se vor face comparații cu aceeași perioadă a anului trecut”.

Situația generată de pandemi COVID 19, la nivel global nu afectează doar sistemele de sănătate ci și economiile în ansamblul lor. Piețele locale, integrate în piețe globale sunt afectate de măsurile luate pentru încetinirea răspândurii virusului. Cele mai afectate sunt companiile mici, care sunt legate, pe lanțurile de aprovizionare de clienți sau furnizori care își reduc sau chiar își încetează activitatea. Este o perioadă dificilă și guvernanții nu au, de cele mai multe ori, soluții viabile la aceste provocări. România nu face, din păcate, excepție la aceste provocari iar răspunsuri viabile încă sunt asteptate de mediul economic.

Îmbucurător este faptul că România va beneficia, în temeiul cadrului temporar adoptat de Comisia Europeană, de o schemă de  ajutoare în valoare de 16 miliarde RON (aproximativ 3,3 miliarde EUR) pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în contextul pandemiei de COVID-19, în cadrul programului IMM Invest (https://www.fngcimm.ro/imm-invest) pentru care autoritate contractantă este  Ministerul Finanțelor Publice iar  administratorul mandatat al scemei de ajutor de stat este Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, “FNGCIMM”.

Finanțarea va avea două forme după cum urmează:

– granturi directe – suma alocată este de 781 milioane RON  (aproximativ 161 millioane Euro).

–  garanții de stat, Romania estimează un cuantum de 5 milioane Ron (aproximativ  1 million Euro)

Conform cadrului temporar ajutorul de stat va putea fi acordat până cel mai târziu la  31 Decembrie   2020. Firmele care doresc să depună cereri pentru acest sprijin o pot face on line, imediat ce FNGCIMM va deschide platforma.

Ca întotdeauna CCIBN este și va fi alături de mebrii săi. Deși am redus activitatea cu publicul personalul este pregătit și disponibil să acorde sprijin membrilor Camerei atât în ceea ce privește accesul la finanțări cât și în ceea ce privește consultanța de afaceri.

Așadar ne puteți consulta, on line, prin e-mail office @cciabn.ro și la nr de telefon :

Compartiment Juridic: Dunca Cristian Paul – 0733.900.198

        – Înscrieri în Registrul Național de Publicitate Mobiliară

        – Întocmire acte înființare societăți

        – Întocmire acte modificare documente societăți

        – Obținere avize forta majoră

Compartiment Relații de Afaceri:

  • Obținere certificate de origine – Dorina Mihaela Cotoi – 0733.900.194
  • Servicii OSIM – Balan Daniel  0733.900.193

Compartiment Dezvoltare și Formare Profesională:

  • Înscriere cursuri formare profesională/eliberări certificate de absolvire – Cristina Codău 0733.900.210

Consultanță afaceri/programe de finanțare – Monica Mureșan 0733.900.201

Președinte CCI BN

VASILE BAR