CCI: Rural SMEs

Întâlnirea partenerilor proiectului „Politici de dezvoltare a antreprenoriatului și IMM-urilor inovative în mediul rural – Rural SMEs

În data de 19 mai 2020, partenerii proiectului „Politici de dezvoltare a antreprenoriatului și IMM-urilor inovative din mediul rural – Rural SMEs”, au participat la cea de a opta întîlnire de lucru, care ar fi trebuit să aibă a avut loc la Clonmel, în Irlanda, însă, datorită situației actuale s-a desfășurat online. În cadrul evenimentului au fost discutate detalii legate de implementarea Planurilor de Acțiune pe care fiecare dintre partenerii proiectului le-au realizat în prima etapă a proiectului până la sfârșitul lunii iunie 2019 și și dificultățile pe care aceștia le întâmpină în condițiile actuale. Planurile de Acțiune realizate sunt în curs de implementare, în cea de a doua etapă a proiectului, până la 30 iunie 2021. Acestea vor contribui la îmbunătățirea măsurilor de sprijin pentru IMM-urile inovative și dezvoltarea antreprenoriatului din mediul rural.

Început la 1 ianurie 2017, proiectul „Politici de dezvoltare a antreprenoriatului și IMM-urilor inovative în mediul rural – Rural SMEs”, implementat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, alături din partenerii din Spania, Irlanda, Slovenia, Grecia, Ungaria și Portugalia, urmărește creșterea calității măsurilor de sprijin pentru antreprenorii din mediul rural, prin schimburi de experiențe, identificarea de bune practici și implementarea lecțiilor învățate în prima etapă,  prin planuri de acțiune regionale menite să ofere soluții pentru îmbunătățirea activităților antreprenoriale din mediul rural.

Prima  etapă a proiectului, cea de învățare prin schimburi de experiență reciprocă si de  realizare a Planurilor de acțiune,  a fost finalizată la 30 iunie 2019 cu realizarea Planurilor de Acțiune de către cei șapte parteneri, iar în prezent ne aflăm în etapa de  implementare și monitorizare ce continuă până la data de 30 iunie 2021.

In cadrul întâlnirii de lucru au fost discuții pe marginea indicatorilor, aspectelor bugetare și activităților care urmează să fie desfășurate iar fiecare partener și-a prenzentat Planul de acțiuni, stadiul de implementare, precum și dificultățile și provocările pe care le întâmpină, mai ales datorită crizei sanitare.

Cele șapte Planuri de Acțiuni vizează intreprinderile mici și mijlocii din mediul rural al Regiunilor reprezentate de către fiecare partener, aducând în sprijinul acestora o serie de măsuri care să le aducă mai aproape de utilizarea noilor tehnologii de comunicare (TIC), de implementarea comerțului electronic, precum și facilitarea inovării sau folosirea unor instrumente financiare dedicate acestora.

Planul de Acțiune, realizat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, include 3 acțiuni:

Acțiunea 1: E-COMMERCE RURAL: utilizarea tehnologiilor digitale pentru dezvoltarea afacerii

Acțiunea 2: TRANSFER TEHNOLOGIC: Aducerea inovației mai aproape de IMM-urile rurale

Acțiunea 3: HUB-ul de Inovare Rural SMEs: impulsionarea inovației și valorificarea mai eficientă a instrumentelor financiare.

Intreprinderile mici și mijlocii din mediul rural interesate în procese de inovare și transferul de tehnologie sunt invitate să se adreseze Centrului de Informare Tehnologică din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud pentru sprijin și alte detalii.