CCI: Starea UE

Discursul privind starea Uniunii Europene

#SOTEU

“A fi tu însuți nu este o ideologie, este identitatea ta și nimeni nu o poate lua! “

Ursula von der Leyen

Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud prin Centrul de informare Europe Direct Bistrița a organizat o întâlnire de lucru cu ocazia Discursului Președintei Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen. În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene rostește în fața Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii Europene, în care face un bilanț al realizărilor din ultimul an și prezintă prioritățile pentru anul următor. De asemenea, expune soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE.

Ursula von der Leyen, prima femeie președinte din istoria Comisiei Europene, a susținut discursul privind Starea Uniunii, astăzi, 16 septembrie 2020, începând cu ora 10.00, la aproape un an de la preluarea mandatului și în cursul celei mai grave crize din existența blocului comunitar al UE: pandemia de coronavirus, cu implicațiile sale economice și sociale. Ursula von der Leyen și-a început discursul salutând “forţa” de care au dat dovadă europenii în ultimele şase luni,  mulțumind cu această ocazie medicilor şi infirmierilor, precum şi tuturor celorlalţi lucrători din prima linie, “care şi-au asumat riscuri pentru noi toţi” și de asemenea medicilor români implicați în salvarea vieților umane  afectate de Covid19, în întreaga Europă. A continuat apoi discursul cu aspecte importante, direcții de urmat și proiecte ambițioase privind o trasnformare digitală echilibrată care pune accent pe inovare, accesibilitate și infrastructură, educație și formare, protecția mediului, planurile UE în domeniile sănătății, climei, digitalizării, migrației, precum a și rolului global al Uniunii Europene și relațiile cu China, SUA sau Africa.

Pandemia “ne-a arătat cât de fragilă este într-adevăr comunitatea noastră de valori – și cât de repede poate fi pusă sub semnul întrebării în întreaga lume și chiar aici, în Uniunea noastră. Dar oamenii vor să iasă din această lume a coronavirusului, din această fragilitate, din incertitudine. Suntem gata de schimbare și sunt gata să mergem mai departe. Acesta este momentul pentru Europa, momentul Europei de a conduce calea de la fragilitate la o nouă vitalitate“, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE BISTRIȚA-NĂSĂUD