Centenarul Romilor

Peste 5000 de romi se vor întâlni la Dumbrăveni (Sibiu), pentru a celebra  Centenarul Romilor – 100 de ani de la Marea Adunare  Nationala a Romilor de la Ibasfalau (1919 – 2019)

La sfârșitul acestei săptămani, mai precis sâmbătă, 22 iunie, orasul Dumbrăveni, fost Ibașfalău, din județul Sibiu,  va fi locul unde romi veniți din întreaga Transilvanie vor celebra cei 100 de ani împliniți de la Marea Adunare  Nationala a Romilor de la Ibasfalau (1919 – 2019).

Sucursala Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud va fi reprezentată de peste 80 de persoane. Nu vor lipsi liderii din cele 15 mari comunități de romi din Bistrița-Năsăud, dar nici președintele si consilierul judetean Emil Neia Lăcătuș. Foarte mulți dintre romii bistrițeni se vor deplasa la Dumbrăveni cu un autocar, în timp ce alții vor merge la celebrare cu mașinile personale.

La Dumbrăveni este așteptată să ajungă și conducerea Partidei Romilor Pro Europa, adică președintele Nicolae Păun dar și prim-vice-presedintele Cătălin Manea si vice-presedintele, deputatul Daniel Vasile. De asemenea, sunt așteptați la Dumbrăveni, politicieni locali, regionali sau chiar lideri naționali ai unor formațiuni politice.

Odată cu acest eveniment, se dorește crearea unui spațiu în care, romii să dezbată importanța acestui moment istoric dar și despre ce îi unește și ce îi dezbină, azi, pe cei ce vorbesc în numele romilor. Întâlnirea este organizată în incinta Castelului Apafi, acolo unde acum 100  ani s-a înființat Marea Adunare  Nationala a Romilor din România. Tot sâmbătă, 22 iunie, va fi celebrată alături de comunitatea locală, dezvelirea unui monument comemorativ .

Important de știut:

În urmă cu 100 de ani, la Ibașfalău, acum orasul Dumbrăveni, era citită o declarație care a primit numele de Supplex Libellus Zinganorum” (Memoriul Marii Adunari  Nationale a Romilor)

Printre punctele declarației de acum 100  ani se aflau și următoarele două doleanțe: 

…„Subsemnaţii, reprezentanţi ai Ţiganilor români transilvăneni ca urmaşii înaintaşilor noştrii care de veacuri au locuit pe pământul Ardealului şi laolaltă cu celelalte popoare şi îndeosebit cu naţiunea Română au adus toate jertfele recevute pentru susţinerea şi înaintarea acestei ţări şi patria noastră iubită, îndemnaţi de dragostea noastră faţă de neamul românesc şi faţă de noua noastră patrie România Mare, declarăm sărbătoreşte şi pentru totdeauna, şi totodată ne şi rugăm cu supunere ca să ni se împlinească şi nouă, celor oropsiţi până acuma, dorinţele noastre.”

… „De asemenea, ne rugăm ca de aci înainte, în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi urmasii noştrii numirea (porecla) ca batjocură ţigan, ci aceasta, dacă nu se şterge cu totul chiar din uzul oficial, să se circumscrie cu o altă numire care se va afla de corespunzătoare.” 

Memoriul este semnat de primul președinte al unei structuri organizatorice a romilor din România Mare , Gheorghe Humagiul.