Ceremonie – Ziua Imnului

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Bistrița

Joi, 29 iulie, în Piața Centrală din municipiul Bistrița va fi sărbătorită Ziua Imnului Național.

Cu această ocazie, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria municipiului Bistrița organizează ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea acestui eveniment.

La activitate vor participa comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, colonelul Cornel Traian Scurt, reprezentanții autorităților publice locale, conducătorii instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din garnizoana Bistrița, comandanții unităților militare din garnizoană, cadre militare active, în rezervă și retragere, alături de publicul bistrițean.

Evenimentul va debuta la ora 10.00, cu acordarea onorului militar persoanei oficiale, urmat de slujba de Tedeum dedicată acestui eveniment. După intonarea Imnului Național al României, activitatea se va încheia cu defilarea gărzii de onoare, în acordurile muzicii
militare.

                                                    * * *
Numit inițial ”Un răsunet”, acest poem va deveni în zilele pașoptiste un adevărat imn, însuflețind inimile și cugetele patrioților români și câștigând astfel gloria eternă, datorită mesajului energic și mobilizator pe care îl conținea.

”Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată la 29 iunie 1848, iar începând cu această dată a circulat în nenumărate variante până s-a preschimbat în folclor. Decenii de-a rândul a marcat marile momente ale istoriei neamului nostru, insuflând curaj și încredere soldaților pe câmpurile de luptă de la Grivița, Smârdan, Mărășești, Oituz sau Carei. Alături de Drapelul Național, Imnul Național este simbolul suveranității poporului, al independenței țării și al unității și entității naționale.

Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”