CJE: Dezbatere buget

CJE BN solicită organizarea unei dezbateri publice referitoare la bugetul local! 

Consiliul Județean al Elevilor Bistrița – Năsăud, unica structură de reprezentare a elevilor la nivel județean, solicită factorilor decidenți de la nivel județean o dezbatere privind bugetul local al județului Bistrița – Năsăud. Este important ca toți factorii implicați să conștientizeze problemele pe care le întâmpină elevii atunci când vine vorba de transportul local gratuit, bursele pe care le merită, dar nu le primesc întotdeauna și alte subiecte pe care considerăm prioritare în acest moment, precum condițiile din școli.

Pe data de 9 martie, bugetul de stat aferent anului 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce a fost aprobat de Parlamentul României și promulgat de Președintele țării. Acum urmează ca fiecare autoritate județeană și locală să elaboreze bugetul după care se va ghida în anul 2021, în funcție de prioritățile care pe care le urmăresc.

La nivel național, Consiliul Național al Elevilor a reușit să convingă factorii de decizie să impună un prag minim al burselor acordate în sistemul de învățământ românesc. Astfel, după demersurile elevilor reprezentanți de la nivel național, s-a stabilit un cuantum minim al burselor, de 100 de lei pe lună.

În acest context, este important să avem o dezbatere publică, la nivel județean despre viitoarele sume pe care Consiliul Județean le va aloca pentru învățământ. Împreună putem afla de ce este nevoie pentru ca educația din județul Bistrița – Năsăud să ofere societății de mâine oameni responsabili, integri, care vor putea fi mândri de condițiile de care au avut parte în mediul școlar. De finanțarea complementară depinde o serie de factori care pot schimba experiența elevilor în cele șase ore pe zi petrecute la școală: renovarea sălilor de curs, paza și protecția elevilor, digitalizarea educației și altele.

Pe această cale, invităm toți cetățenii interesați și organizațiile de reprezentare a societății civile din județ să ni se alăture pentru a aduce pe agenda autorităților județene teme de interes pentru comunitate, astfel încât bugetul aferent anului 2021 să ajungă spre domenii care să ofere o dezvoltare prielnică elevilor din județul nostru.

În ultimul timp ne confruntăm cu cea mai urâtă situație legată de transport, unde elevii ajung să plătească până la 480 de lei lunar dintr – un salar de doar 1300 de lei pentru a putea ajunge la școala să își urmeze visul de a ajunge „oameni mari în viață”, legat de situația burselor reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au reușit să negocieze cu factorii decizionali pentru un cuantum minim al burselor din România de 100 de lei. În acest context din punctul meu de vedere este important să avem o dezbatere publică, pe plan județean legat de viitoarea sumă pe care reprezentanții Consiliului Județean o vor aloca învățământului din județul Bistrița – Năsăud. Pe scurt,  finanţarea precară duce la o populaţie lipsită de educaţie şi formare.   declară Alexandru – Adrian Bulz, președintele Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud.