CJSU: Intervenții în județ

Județul Bistrița – Năsăud se află sub avertizare hidrologică cod portocaliu până astăzi, 09.02.2021, ora 16.00. De la apariția avertizărilor succesive și până în prezent, situația a fost monitorizată în permanență de către specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița – Năsăud, autoritățile publice locale, prin serviciile de permanență organizate la nivelul SVSU, dar și prin Dispeceratul Integrat ISU – SAJ Bistrița – Năsăud.

În ultimele 24 de ore, în urma precipitațiilor înregistrate, autoritățile publice locale, prin comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit în mai multe locații, după cum urmează:

  • orașul Sângeorz Băi: evacuare apă din cinci gospodării, în urma revărsării pârâului Gării, alături de un echipaj de pompieri cu motopompă de la Garda de Intervenție Sângeorz – Băi, degajarea unor drumuri comunale și forestiere blocate de aluviuni pe o distanță de aproximativ 1 km, decolmatarea unui podeț, precum și înlăturarea efectelor produse de o alunecare de teren pe strada Nucilor;
  • comuna Zagra, sat Aluniș: Comitetul Local pentru Situații de Urgență Zagra a intervenit cu mijloace proprii pentru înlăturarea efectelor produse de alunecări de teren pe o distanță de aproximativ 500 m, fiind afectate trei gospodării (curți), precum și strada Bisericii pe o distanță de cca. 100.
  • comuna Parva: Comitetul Local pentru Situații de Urgență Parva a intervenit cu mijloace proprii în localitate în urma unei alunecări de teren ce s-a produs în centrul comunei. Din fericire, nu au fost afectate case de locuit, dar în condițiile menținerii nivelului de precipitații, patru imobile sunt amenințate de alunecări de teren. Situația este atent monitorizată de autoritățile publice locale. În cursul zilei de ieri, pentru aproximativ o oră, drumul județean 172 B a fost blocat de aluviuni ajunse pe partea carosabilă în urma alunecărilor de teren, pe o distanță de aproximativ 40 de m. Drumul a fost deblocat cu ajutorul unui utilaj, prin grija CLSU Parva.
  • comuna Târlișua: drum comunal ( care nu asigură accesul către zone locuite) blocat de aluviuni pe o distanță de aproximativ 50 m.  Comitetul Local pentru Situații de Urgență Târlișua intervine cu mijloace proprii și astăzi pentru deblocarea drumurilor comunale (patru) blocate de aluviuni.

Efective de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud sunt pregătite, cu mijloacele de intervenție specifice, să răspundă solicitărilor venite din partea cetățenilor și a autorităților publice locale.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud monitorizează în continuare evoluția fenomenelor hidrologice și meteorologice, prin toate instituțiile cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

*Informațiile sunt în dinamică, centralizarea datelor se realizează în funcție de rapoartele operative trimise de la nivelul fiecărei comunități afectate.

COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ BISTRIŢA-NĂSĂUD