CMB: In memoriam

In memoriam

Perioada postdecembristă, pe care ne place să o numim ”postrevoluţie anticomunistă” a adus în memoria noastră, print-un proces greu, dar insistent al societăţii civile, momente ale istoriei ce trebuie onorate şi pe care să nu le uităm niciodată. Deşi anul 1945 aduce sfârşitul războiului II mondial şi lumea spera că se va reface şi rănile lăsate de război se vor cicatriza în timp, lucrurile nu vor sta aşa pentru o bună parte a ţărilor din Europa. Mai exact a celor din Europa de est. Regimul comunist sovietic va continua ororile, prigoana împotriva celor care se opuneau totalitarismului comunist. Aşa încât în toată Europa de est lupta va continua încă o lungă perioadă de timp. În România, imediat după război şi instaurarea regimului comunist în 30 dec 1947, după abdicarea forţată a Regelui Mihai I, comuniştii încep o vânătoare de neimaginat împotriva  celor care luptau pentru libertatea României. Bilanţul al celei perioade este unul sumbru: în ţară au existat 44 de penitenciare principale, 72 de lagare de muncă forţată destinate deţinuţilor politici, în care au fost închişi peste 3milioane de oameni, iar 800000 au murit.

Din anul 2011, print-o lege votată în Parlament, ziua de 9 martie este “Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”. De ce 9 martie? Această zi în calendarul ortodox este ziua de pomenire a celor 40 de mucenici. Aceşti mucenici au refuzat să se închine idolilor şi pentru acestă îndrăzneăla au fost pedepsiţi cu moartea de către împăratul roman Liciniu. Să păstrăm un moment de reculegere în sufletele noastre pentru aceşti fraţi ai noştri şi aşa cum spunea scriitorul Romulus Rusan ”Nu toate victimele au fost martiri, dar toate ne roagă, din cerul lor, să nu le uităm.”

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni aduce un omagiu în fiecare an victimelor regimului anticomunist, în ziua de 9 martie. Nu dorim  şi nu trebuie să-i uităm pe cei care s-au jertfit pentru valori morale, pentru libertate, pentu crezul lor. Aceştia au fost mari oameni de cultură, mari oameni politici, preoti, dar şi oameni simpli. Fie ca jertfa lor să nu fi fost în zadar şi a fie veşnic pomenită.

Clubul Monarhiştilor Bistriţeni