Comunicat APM

Pui de urs din Josenii Bârgăului preluat de Centrului Pentru Reabilitare Urșilor Orfani de la Bălan, judeţul Harghita

În data de 24.04.2019 un reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa- Năsăud a participat la acțiunea de predare a unui exemplar din specia urs brun, pui cu vărsta de sub un an (femelă) către Centrul Pentru Reabilitare Urșilor Orfani din localitatea Bălan, judeţul Harghita.

Puiul de urs a fost găsit în data de 23.04.2019, blocat într-un pom fructifer dintr-o ogradă de pe raza localității Josenii Bîrgăului, în vecinătatea râului Bistrița, pe raza fondul cinegetic 24 Cuşma, gestionat de Regia Publică Locală Ocolul Silvic al Municipiului Bistrița RA. Cel mai probabil puiul a ajuns acolo hăituit de câinii de la stânele din zonă.

În urma discuțiilor dintre gestionarul fondului cinegetic şi specialiștii în domeniul conservării populației de urs brun și având în vedere că nu a putut fi identificată în teren mama puiului, s-a luat decizia ca acesta să fie predat unui centru de reabilitare, întrucât șansele de supraviețuiere, dacă ar fi fost eliberat în mediul sălbatic, ar fi fost minime. Astfel au fost contactați reprezentanții Centrului Pentru Reabilitare Urșilor Orfani din localitatea Bălan, judeţul Harghita, deținut de către Asociația pentru Conservarea Valorilor Naturii (ACNV) în vederea preluării puiului de urs.

Exemplarul de urs, în stare bună de sănătate a fost preluat de un reprezentant al centrului de reabilitare al urşilor orfani din localitatea Bălan în cursul zilei de miercuri 24.04.2019, în prezenţa reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, ai Gărzii Naţionale de Mediu Comisariatul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi ai Regiei Publice Locale Ocolul Silvic al Municipiului Bistrița RA cu repectarea tuturor formalităţilor şi prevederilor legale în vigoare.

Director Executiv

biolog-chimist Sever Ioan ROMAN