Comunicat Bistrița Civică – Marius Bălan

În urma conferinței comune de presă cu verzii bistrițeni, mă văd nevoit să aduc la cunoștință faptul că am fost invitat personal, ieri 27 martie, ora 10, la o întrevedere cu Prefectul Jud. BN, domnul Ovidiu Frenț.

Timp de o oră am stat la o discuție în cabinetul dânsului pe subiectul Colibița, privind starea mediului de la acumularea hidrotehnică  a barajului. Am avut și niște propuneri concrete și soluții pe care domnul prefect le-a notat și le-a ascultat cu vădit interes, dându-mi speranța că se va încerca implementarea lor.

Am aflat cu această ocazie că cei din comisia Colibița au verificat cu mult mai multe locații decât cele șapte pomenite în presa locală și am văzut un dosar cu zeci de procese verbale (înștiințări) semnate la față locului de către cei care erau prezenți la proprietățile lor. Am insistat mult că aceste verificări să fie continuate odată cu sosirea anotimpului cald, când, cu siguranță, mai mulți proprietari se vor află în stațiune.

Am insistat  să se discute cu fiecare proprietar de imobil, nu din dorința de a fi sancționați ci mai degrabă de a-i convinge și obliga, după caz, să aibă un contract  de prestări servicii privind vidanjarea foselor septice și intrarea în legalitate.

Administrația, înainte de a împărți amenzi, are obligația de a oferi la schimb un cadru legal, tehnic de a oferi posibilitatea racordării cetățenilor la serv. de APĂ + CANAL așa cum stă bine unei așezări civilizate de sec 21.

Am mai cerut domnului prefect înființarea unui laborator fix de verificare a calității apei din lac cu probe zilnice luate cel puțin odată. Mi s-a dat dreptate și aici. Am cerut prioritate 0 pt. alocarea banilor necesari începerii studiului de proiectare pt. aducțiunea instalațiilor.

Am amintit că totuși Bistrița trebuie să profite de prezența în Guvernul României a doi miniștri de la noi. Mininistrul Dezvoltării și ministrul Apelor Pădurilor sunt bistrițeni. Să facă bine și să acorde atenție maximă unei stațiuni de interes local.

Am primit cu satisfacție ideea d-lui Prefect de a înființa o comisie cu statut permanent de supraveghere și rezolvare a stării mediului  pe întreg jud. BN.

Am propus ca, din această comisie, să fie acceptată o propunere a unui iubitor al naturii chiar specialist din societatea civilă. Prefectul nu a refuzat această propunere.

Asigurăm Instituția Prefectului că noi, societatea civilă, milităm doar pentru interesul colectiv și vrem să ne asigurăm că sănătatea noastră și dreptul la un MEDIU sănătos nu rămâne un simplu articol înscris și uitat în CONSTITUȚIA ROMÂNIEI.

Dorim să rămânem colaboratori eficienți și respectati de Instituția Prefectului și nu numai aici, ci și la celelalte instituții. 

Cu stimă, Marius Bălan – ecologist și membru fondator BISTRIȚA CIVICĂ