Comunicat Cristina Iurișniți

Inundații comuna Rodna

De 30 de ani, cetățenii onești sunt victimele unui stat impotent! Defrișările ilegale, incompetența și dezinteresul au mărit efectele dezastruoase ale inundatiilor!

Mai multe drumuri distruse și case inundate în urma ploilor torențiale din ultimele zile, 20 de persoane evacuate, dintre care 14 adulți și șase copii. Locuitorii evacuați din calea apelor au necesitat cazare temporară în alte locații. Valoarea pagubelor materiale este încă în curs de evaluare. Acesta ar fi deocamdată bilanțul în urma inundațiilor de marți, 23 iunie, din comuna Rodna.

În calitate de deputat de Bistrița-Năsăud, în temeiul Regulamentului din 7 martie 2019 privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, am solicitat prefectului Stelian Dolha informații privind:

1. Măsurile care s-au luat de către Instituția prefectului pentru evaluarea prejudiciilor, pentru acordarea de despăgubiri celor afectați și precizări clare dacă s-au alocat sau urmează să se aloce bani din Fondul de Urgență al Guvernului.

2. Pe raza localității Rodna nu s-a acordat sprijin cetățenilor afectați de inundații de pe strada Măgurii și din zona vechii uzine. Pe strada Măgurii, autoritățile locale au luat decizia de a inunda curțile oamenilor pentru a evita o supraîncărcare pe cursul râului.

Am cerut de asemenea să mi se transmită un raport de evaluare al cauzelor și efectelor inundațiilor.

Imediat după producerea inundațiilor, filiala din Rodna a Uniunii Salvați România, împreună cu Asociația „Iubirea pentru om” din orașul Sângeorz-Băi, au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea persoanelor afectate din localitate.

Persoanele sau societățile interesate să doneze bani pentru locuitorii aflați în dificultate din cauza pagubelor produse de revărsarea apelor pot face acest lucru în contul bancar al Asociației „Iubirea pentru om”; IBAN: RO75 BTRL RONC RT03 9845 5101, deschis la Banca Transilvania.

Pentru cei aflați la nevoie, fiecare donație contează!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați