Comunicat Cristina Iurișniți

Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali, votate în Parlament

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei şi bărbaţi, salut adoptarea în Parlament a creșterii pedepselor pentru cei care se fac vinovați de infracțiuni sexuale în România.

Săptămânal, dacă nu zilnic vedem cum victimele – copii și femei – nu găsesc în polițiști, procurori și judecători aliați, ci susținători ai abuzatorilor, care de cele mai multe ori primesc pedepse cu suspendare pentru faptele lor incalificabile. Tragediile de la Caracal, de la Mehedinți, cazurile bărbaților care abuzează sexual copii de 6, 10, 13 ani și sunt lăsați liberi – este revoltător și toate autoritățile implicate trebuie să înțeleagă că această situație trebuie să se schimbe.

Este inacceptabil ca într-o țară democratică, europeană cei care au comis infracțiuni sexuale inclusiv asupra minorilor să scape de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau pedepse cu suspendare. De aceea, salut votul favorabil dat în plenul Camerei Deputaților pentru creșterea pedepselor pentru acești agresori – o inițiativă pe care am semnat-o alături de colegi din Comisia pe care o conduc. Sper ca acest vot să reflecte atitudinea autorităților pe viitor faţă de orice tip de agresiune fizică, sexuală, cibernetică asupra minorilor și femeilor din România.

Săptămânal, trei minore sunt violate sau agresate sexual, iar cinci femei mor ucise de actuali sau foști parteneri, tocmai pentru că autorităţile române le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent.

Remintesc că o altă serie de infracțiuni foarte grave aproape ignorate de statul român sunt cele din sfera online, în care mare parte dintre cei agresați sunt copiii, motiv pentru care am inițiat modificarea legislativă menită să definească și sancționeze corespunzător violența cibernetică. Celebrăm Ziua Social Media, însă dincolo de beneficiile informaționale și comunicaționale indiscutabile ale internetului, ar trebui să discutăm și despre bullying și hărțuire sexuală online, revenge porn și alte agresiuni care pot genera grave sechele victimelor și în fața cărora acestea, deseori minori, băieți și fete sunt fără apărare, nu știu cui să se adreseze pentru protecție, nu știu că au dreptul să fie apărați de agresori.

Așteptăm promulgarea acestei legi ce reglementează violența cibernetică și care a primit de ceva timp votul favorabil din partea celor două Camere ale Parlamentului. Ar fi încă un pas necesar ca statul român să asigure tuturor cetăţenilor egalitatea de drepturi şi de şanse garantate constituţional, legal – inclusiv siguranţa persoanei.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați