Comunicat Cristina Iurișniți

Retragerea acreditarilor școlilor doctorale ale Academiei de Poliție

Salut decizia ministrului Educației, Monica Anisie, care a semnat vineri ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională – la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar. Decizia prin care se pune lacătul pe „fabricile de plagiat” de la Academia de Poliție, iar instituția este obligată să se reorganizeze, este una istorică.

Din 2017, o dată cu primele luni în Parlament, am susținut prin proiecte legislative depolitizarea sistemului de învățământ românesc, care de 30 de ani se luptă cu monopolul politic și rețelele de influență, cu mandatele pe viață ale rectorilor, plagiatul și fabricile de diplome.

Sunt teme pe care societatea civilă, organizațiile de studenți le-au adus pe agenda publică. Iată că au început sa apără si primele rezultate în lupta anti plagiat, al cărei port drapel este, de ani buni, jurnalista Emilia Șercan!

Academia de Poliție devine prima universitate din țară care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice.

Este pentru prima oară când un organism de control al Ministerului Educației, mai exact Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), propune retragerea acreditării unor școli doctorale, motivul fiind „încălcarea gravă și în mod repetat a standardelor de calitate și etică profesională”.

Vot pentru ridicarea imunității fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu

Azi, în Parlament, am votat pentru ridicarea imunității fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, acuzat în dosarul nr.528/P/2019 al Direcției Naționale Anticorupție pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită. Decizia de ridicare a imunității a fost adoptată cu 202 voturi pentru și 12 împotrivă.

Conform DNA, Bănicioiu ar fi pretins, în perioada 2012-2014, aproape un milion de euro pentru a-și folosi influența în numirea unor manageri de spital.

Parlamentul României are o istorie neagră a cererilor DNA de ridicare a imunității, ultima fiind respinsă în septembrie 2019 pentru un alt fost ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog. Lista neagră include în actuala legislatură respingerea cererilor DNA pentru Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Ilie, Eugen Bejinariu și Rovana Plumb. PSD și complicii săi au făcut de fiecare dată scut împotriva infractorilor.

Votul de astăzi a fost un vot pentru fără penali în funcții publice, pentru o Românie fără hoție, la toate nivelurile!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați