Comunicate Cristina Iurișniți, USR

Reprezentanții PSD nu ratează nicio ocazie să facă România de râs în Europa și să incite la ură și discriminare

În luna septembrie 2018, depuneam la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o sesizare cu privire la gravele derapaje din discursurile publice ale lui Liviu Pop şi Darius Vâlcov.

La acel moment, prin declaraţii asumate public, Liviu Pop afirma că Forumul Democrat German este continuatorul unei organizaţii naziste, fapt care contravine flagrant legislaţiei în materia combaterii discriminării şi a promovării simbolurilor naziste, fasciste, xenofobe sau rasiale.

La acel moment, CNCD, în temeiul legii, a constatat derapajele grave din discursul public ale celor doi şi i-a sancţionat după cum urmează:

Darius Vâlcov: 2000 de lei amendă contravenţională;

Liviu Pop: avertisment.

În loc să prezinte scuze publice pentru cele afirmate cu privire la Forumul Democrat German, dând dovadă de o minimă decenţă şi responsabilitate, Liviu Pop a ales să conteste în instanţă decizia de sancţionare, chemându-mă în judecată alături de CNCD pe data de 21 iunie 2019, citaţia fiind emisă în 23 aprilie 2019.

Dreptul de acces la justiţie este de necontestat, însă, în acelaşi timp, acestuia îi corespunde corelativ o obligaţie de responsabilitate. În momentul când ocupi o funcţie de demnitate publică şi faci anumite afirmaţii jignitoare şi discriminatoare, eşti conştient că impactul pe care mesajul tău îl poate avea în societate poate provoca grave prejudicii şi poate afecta categorii sociale însemnate. În calitate de preşedintă a Comisiei de egalitate de şanse a Camerei Deputaţilor, mi-am făcut doar datoria de a sesiza oficial Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în privinţa promovării în spaţiul public de către fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a unor afirmaţii false, care incitau la ură şi discriminare etnică.

Domnule Pop, la acel moment aşteptam cu toţii scuze publice din partea dumneavoastră, ca o dovadă minimă de decenţă şi respect. Nici până la acest moment nu le-am primit şi nici nu mai am vreo speranţă că o veţi face.

Prejudiciile create de senatorul PSD Liviu Pop, care nici până astăzi nu și-a prezentat scuze publice pentru afirmațiile făcute în august 2018, sunt cu atât mai însemnate dacă se ia în calcul moțiunea semnată de 22 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, reprezentând 11 state membre, prin care s-a cerut o investigație asupra modului în care România își protejează minoritățile. Reprezentanții PSD susțin pe toate vocile și pe toate căile de comunicare cât de buni patrioți sunt ei, dar nu ratează nicio ocazie să facă România de râs în Europa și să incite la ură și discriminare.

http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=18148 

Susțin declarațiile Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, a Federației de părinți din Preuniversitar si solicit anularea OMEN 3995/13.05.2019

In Educație, ambrambureala continuă cu nepăsare și dispreț față de elevi, părinți și profesori. Încă un ordin de ministru care bulversează sistemul și care nu respectă legislația în vigoare. Doamnă ministru, cum este posibil sa anunțați schimbarea regulilor de pe azi pe mâine, într-un domeniu care are nevoie de predictibilitate? Degeaba avem o lege a Educației daca ea nu e respectată de însăși ministra in funcție. Ce face Ministrul Educației? Ecaterina Andronescu a emis ieri, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social.

A doua zi, după presiunile de ieri și din prima parte a zilei, la loc comanda! Se răzgândește și anulează ordinul ilegal. Prin acest document, Ministerul Educației Naționale voia sa amâne cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care urmau să se organizeze cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională. De asemenea, prin același act, s-ar fi amânat până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

Doamna Andronescu își bate joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. Doamna Andronescu trebuie să recunoască ca a dat un ordin peste noapte, fără să se consulte cu partenerii sociali, fără să-i pese de elevi, părinți si profesori.

Doamnă ministru,

Abandonul școlar ridicat, analfabetismul funcțional, infrastructura școlară precară cu cele 2400 de școli cu toaletele în curte, ca în Evul mediu, faptul că 1 elev din 3 nu lucrează în domeniul studiat, că suntem singura țară cu 4500 de profesori necalificați, asta ar trebui să vă preocupe. Daca nu sunteți capabilă sa urmăriți constant rezolvarea acestor probleme grave , mai bine dați-vă demisia!

Deputat USR Cristina Iurișniți