Comunicat Cristina Iurișniți

Inițiativă legislativă USR, adoptată de Parlament: Mai mulți consilieri în școli

Inițiativa legislativă care are ca scop creșterea numărului de consilieri școlari a fost votată, marți, în Senat cu 103 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 26 de abțineri. Legea merge la promulgare, Senatul a fost cameră decizională.

Deși legislația actuală prevede că unui consilier școlar îi este alocat un număr de 800 de elevi, în practică există situații în care există un post de consilier școlar la 1.500 de elevi.

După promulgare, inițiativa legislativă USR, care completează articolul 83 din Legea educației naționale 1/2011, ar urma să se aplice în instituțiile de învățământ la începutul anului școlar 2021-2022.

În calitate de inițiator al acestei modificări a Legii Educației, consider că prin asistența psihologică, preșcolarul/elevul va învăța, prin metode corespunzătoare și adaptate nivelului de vârstă, cum să gestioneze eventualele violențe psihologice, cum să treacă peste eventualele dificultăți de învățare și cum să își dezvolte inteligența emoțională pentru ca fiecare copil să-și atingă potențialul. La fel de important este și rolul de orientare școlară și profesională care ar putea ameliora rata de abandon școlar și ar putea preveni alegerea unor trasee educaționale care nu rezonează cu aptitudinile și competențele lor. În acest sens, orientarea școlară și profesională are rolul de a interveni încă de la cele mai fragede vârste, având ca obiectiv să îl determine pe elev să își conștientizeze calitățile și să își atingă potențialul.

Câteva dintre efectele pozitive ale amendamentului:

  • Asigurarea desfășurării optime a asistenței psihopedagogice și a consilierii profesionale a elevilor;
  • Asigurarea mijloacelor necesare preșcolarilor și a elevilor de a opta pentru un parcurs educațional care să răspundă nevoilor și intereselor lor;
  • Orientarea optimă în ceea ce privește alegerea parcursului profesional/ academic după finalizarea studiilor preuniversitare.

”Timpul pe care un consilier școlar îl poate aloca unui copil este prețios. Este important atât pentru copil, pentru a înțelege anumite probleme emoționale cu care se confruntă, este important pentru societate căci același consilier îl poate ajuta să-și descopere talentele și vocațiile profesionale. Statul nu mai trebuie să plătească studii universitare pentru copiii care au ajuns la facultăți alese de părinți, fără niciun fel de legătură nici cu aspirațiile copiilor și nici cu abilitățile lor. Învățământul românesc se confruntă cu o lipsă acută de psihologi școlari, iar această inițiativă cu siguranță va avea un impact pozitiv asupra procesului educațional.”, consideră și senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Parcursul legislativ poate fi urmărit aici: https://senat.ro/Legis/lista.aspx?nr_cls=L243&an_cls=2020

Asistența psihopedagogică, prioritară pentru siguranța și igiena morală, psiho-emoțională a copiilor noștri

În învățământul românesc actual nevoia asistenței psihopedagogice este prioritară pentru siguranța și igiena morală, psiho-emotională a copiilor noștri.

Un consilier școlar nu poate asigura asistența psihopedagogică pentru 800 de elevi/ 400 de
preșcolari cum prevede cadrul legal actual.

Presupunând că un elev ar avea acces o singură dată pe semestru la o consultație individuală și considerând că un semestru are 18 săptămâni, ar rezulta faptul că, săptămânal, cel puțin 44 de elevi ar trebui să fie asistați/consiliați din punct de vedere psihopedagogic, situație imposibil de gestionat ținând cont de limitele programului de lucru ale unui consilier educativ,
precum și de timpul alocat unei ședințe individuale cu fiecare elev.

Iată cum, în practică, activitatea de asistență psihopedagogică nu îndeplinește acele minime condiții în vederea asigurării:
                1.  asistenței psihologice în școli și
                2.  serviciilor de evaluare, de orientare școlară și profesională

Componenta de asistență psihologică are un rol esențial în dezvoltarea cognitivă și psiho-emoțională a copiilor noștri!

Rolul fundamental al asistenței psihologice rezidă în dezideratul învățământului, de a forma viitori  cetățeni autonomi și responsabili.

La fel de importantă este și componenta de orientare școlară și profesională care ar putea ameliora rata de abandon școlar și care ar putea preveni alegerea de către mulți dintre copiii școlarizați a unor trasee educaționale care nu rezonează cu aptitudinile și competențele lor.

În acest sens, orientarea școlară și profesională are rolul de a interveni încă de la cele mai fragede vârste, având ca obiectiv să îl determine pe elev să își conștientizeze calitățile și  să își atingă potențialul!

Care sunt beneficiile alocării unui post de consilier școlar unui număr maxim de 600 de elevi, respectiv 300 de preșcolari conform textului de lege adoptat în Parlament?

                1. Reducerea abandonului școlar
                2. Copii sprijiniți psiho-emoțional in dezvoltarea lor personală și profesională!!
                3. Mai puține minore cu sarcini accidentale, mai mulți copii sprijiniți de sistemul educațional românesc
                4. Mai puțini copii abuzati și agresați.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați