Comunicat Ionuț Simionca

Ionuț Simionca (PMP): Am votat amânarea ratelor la bănci și facilități fiscale pentru bistrițenii și pentru firmele din Bistrița-Năsăud afectate de criza Coronavirusului

Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a votat astăzi, în Parlament, două legi care vin în ajutorul persoanelor fizice și a companiilor afectate de criza Coronavirusului. „Măsurile de protejare economică a populației și a firmelor pe care le-am susținut constant de la declanșarea crizei COVID-19 pot fi puse în practică începând de astăzi. Am votat în Parlament două legi esențiale pentru români, ambele cu prevederi menite a veni atât în ajutorul persoanelor fizice, cât și al companiilor”, a declarat acesta.

Prima este legea pentru amânarea ratelor la bănci, care prevede suspendarea, la cerere, a obligației de restituire a împrumuturilor şi dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice şi companii. Potrivit acestui act normativ, nu se vor percepe dobânzi pe perioada suspendării, care nu poate depăși 31 decembrie 2020. Creditul se prelungește cu perioada suspendării fără costuri suplimentare.

A doua lege votată de Ionuț Simionca astăzi prevede acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice afectate de criză. Astfel, persoanele fizice în șomaj tehnic și care încasează venituri sub salariul minim pe economie pot cere amânarea plății facturilor la utilități pentru trei luni. Ulterior, acestea vor fi achitate eșalonat, în 12 rate, fără costuri sau dobânzi suplimentare. La cererea contribuabililor, plata contribuțiilor de asigurări sociale se poate amâna pentru trei luni, începând cu martie 2020. Ulterior, doar jumătate din aceste sume vor fi plătite eșalonat, în rate, timp de 12 luni. Condiția este ca angajatorul să mențină trei sferturi din locurile de muncă pe care le avea la 1 martie.

„Din păcate, tocmai PNL – partidul care guvernează România în momente de mare cumpănă – nu s-a prezentat astăzi la vot, continuându-și jocurile politicianiste și demonstrând astfel că nu are nicio legătură cu problemele reale ale cetățenilor și firmelor”, remarcă deputatul bistrițean.

Acesta mai spune că cele mai importante obiective pe care le are sunt protejarea sănătății românilor și a economiei românești. „Astăzi am întins o plasă de siguranță pentru cei afectați economic de pandemia COVID-19 și am convingerea că, imediat ce criza sanitară va lua sfârșit, vom fi mai puternici, mai solidari și mai performanți”, a concluzionat Ionuț Simionca, deputat PMP de Bistrița-Năsăud.