Comunicat Partidul Verde

Partidul Verde din România informează electoratul despre poziționarea sa referitoare la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019:

1. Își exprimă din nou dezacordul și protestează asupra numărului nepermis de mare de semnături, impus formațiunilor politice și independenților care doresc să se înscrie în cursa electorală. Este nedemocratic, descurajant pentru cei care doresc să își aducă aportul la schimbarea modului de a se face politică în România. Partidul Verde a transmis acest punct de vedere și în timpul campaniei de strângere de semnături prin conferințele de presă organizate la București, Craiova și Baia Mare în luna aprilie.

2. Deși a făcut eforturi în acest sens, în conformitate cu prevederile legale, nu a reușit să realizeze pragul impus, al celor 200.000 semnături. Exercițiul colectării semnăturilor conaționalilor a permis cunoașterea în detaliu a problemelor, inclusiv de mediu, cu care se confruntă aceștia. Partidul Verde mulțumește tuturor susținătorilor, un număr semnificativ de mare, dar din păcate insuficient pentru a permite înscrierea formațiunii în cursa electorală finală.

3. În această situație, Partidul Verde din România:

a. Recomandă tuturor conaționalilor să participe la vot, acesta fiind un drept fundamental obținut cu efort de-a lungul istoriei, garantat de Constituția României. Prin opțiunile de vot cetățenii pot să își exercite, inclusiv dreptul de a “sancționa” democratic pe cei care nu i-au reprezentat, conform promisiunilor, în actualul mandat.

b. Informează pe membrii și simpatizanții săi că, pe baza consultărilor în cadrul Biroului Permanent Național, a decis să nu sprijine nici o formațiune politică și nici un candidat independent dintre cei înscriși în cursa electorală finală și recomandă ca opțiunea individuală de vot să fie “conform conștiinței”.

c. Decizia verzilor români a fost comunicată colegilor de la Partidul Verde European.

Partidul Verde din România își exprimă speranța că alegerile europarlamentare se vor desfășura într-un climat demn de un stat membru al UE, cu atât mai mult cu cât România deține Președinția Comisiei Europene, inclusiv în perioada alegerilor.

Biroul de Presă al Partidului Verde din România, 10.04.2019