Comunicat Partidul Verde

Informare de presă cu privire la demersul Partidului Verde – filiala Bistrița-Năsăud, de a informa atașații de mediu ai Comisiei Europene, prezenți în 02-03.05.2019 la Bistrița în cadrul unei reuniuni informale, cu privire la modul în care se solicită fonduri europene de către Primăria municipiului pentru dezvoltarea infrastructurii urbane în Bistrița, în detrimentul locuitorilor săi.

În atenția,

Membrilor Comisiei Europene
Atașaților de Mediu a Comisiei Europene prezenți la Reuniunea Informală din 02-03 mai 2019 de la Bistrița, România

Stimate doamne,
Stimați domni,

Vă aducem la cunoștință, cu ocazia vizitei dumneavoastră în județul Bistrița-Năsăud, îngrijorarea noastră și preocupările față de starea mediului și sănătatea urbană din România și în particular din orașul Bistrița.

Administrațiile locale și instituțiile statului pregătesc, în vederea implementării, proiecte de modernizare a infrastructurii, dar de cele mai multe ori nu respecta legislația europeană și națională de mediu. Astfel, se aduc prejudicii impresionante fondurilor de finanțare europene și naționale.

România are cele mai poluate orașe din UE și cu toate acestea:

1. Primăria orașului Bistrița a comandat un proiect distructiv de “modernizare” a Pieței Centrale medievale a orașului nostru unde de aproape 100 de ani există 5.021 mp de spații verzi și 104 arbori de aliniament stradal și decorativi. Cinci dintre acești arbori (castani) sunt seculari motiv pentru care tot acest perimetru ar trebui sa fie ocrotit de lege.

Se dorește desființarea acestor spații verzi și înlocuirea lor cu dale, betoane și alte materiale neprietenoase cu mediul. Vă informăm că pe locul doi la decese în România se încadrează bolile respiratorii și cele coronariene. S-a depus la Primăria municipiului Bistrița o petiție semnată de peste 5.000 locuitori ai orașului care sunt împotriva acestei investiții care afectează grav calitatea vieții comunității noastre. Au semnat pe aceste tabele: artiști, specialiști de mediu, medici, elevi, studenți.

2. Cu aceeași frenezie Primăria orașului Bistrița își propune, împotriva voinței cetățenilor, să distrugă încă un parc din comunitatea noastră, numit Mihai Eminescu, plin de copaci cu gard viu și rondouri cu flori. Aici se dorește o parcare auto subterană, deși în oraș există suficiente locuri unde se pot construi mai multe parcări fără a se distruge spațiile verzi.

3. Primăria orașului Bistrița propune utilizarea de mijloace de transport în comun, nepoluante prin proiectul de mobilitate urbană – Linia Verde. Proiectul, care urmează a fi realizat din fonduri europene, este însă unul distructiv pentru mediu și comunitatea noastră. Acest proiect al primăriei Bistrița va sacrifica sute de arbori de aliniament doar pentru lărgirea tramei stradale.

Astfel, proiectul Linia Verde (denumirea mincinoasă a acestui proiect), pe un traseu de 7 kilometri, se transformă în Linia Neagră pentru locuitorii acestui oraș.

Vă solicităm să analizați aceste aspecte înainte ca UE să finanțeze asemenea proiecte distructive pentru mediul urban și pentru sănătatea și bunăstarea locuitorilor din orașul Bistrița, precum și să informați Comisia Europeană cu privire la aceste situații.

Partidul Verde – filiala Bistrița-Năsăud, România

01 mai 2019