Comunicat PER

Despre mediu și politica județului

Zilele acestea se desfășoară în județ reuniunea informală a atașaților de mediu din UE. În perioada în care România deține Președinția UE va găzdui circa 200 de reuniuni informale, conferințe si seminarii la nivel de experți. Rolul acestor întâlniri este acela de a facilita obținerea unor acorduri asupra politicilor UE în diverse domenii. Reuniunea de la Bistrița este ultima din cele 8 organizate în teritoriu de către Ministerul Mediului.

Acesta fiind cadrul, este deplasat să credem că experții europeni ar putea fi luați aliați în bătăliile locale pentru viață, biodiversitate și un mediu curat. Exemplul eșecului răsunator al proiectului de gestionare integrată a deșeurilor la nivelul județului, balastierele finanțate din bani europeni, microhidrocentralele, sunt exclusiv eșecuri a autorităților românești locale și centrale nu a politicilor europene.  

Cei peste 100 de atașați de mediu din Uniunea Europeană vin la Bistrița într-o excursie, ca să se cunoască, să petreacă cu concursul gazdelor și pe banii contribuabililor europeni niște momente plăcute astfel încât la final să se poată pune de acord asupra unor chestiuni aflate de multă vreme în dezbatere. Foarte probabil, reuniunea va fi una reușită întrucât organizarea de petreceri este domeniul de maximă competență al autorităților județene.

Evenimentul este însă unul foarte oportun pentru a releva impostura unor autorități a căror atitudine constantă este cea de dispreț față de mediu și față de orice lege sau normă care vine în contradicție cu bunul lor plac. În acest sens merită să reamintim publicului bistrițean cum arăta spațiul verde din jurul Palatului Prefecturii în Ajunul Crăciunului anului 2018 și cum arată acum. Mândrele gazde ale reuniunii de mediu europene tăiau peste noapte, cu încălcarea legii, peste 20 de arbori maturi fără nicio consultare, fără niciun aviz doar pentru că așa au avut chef puternicii zilei. După care au plătit o amendă simbolică, tot din banii noștri ai tuturor. Dacă riscau vreo sancțiune personal, fără îndoială că ar fi schimbat legea. În locul unui spațiu plin de viață cu arbori de peste 50, arbuști, flori și păsări avem astăzi în mijlocul orașului un ogor cenușiu, proaspăt semănat cu iarbă.

Acesta este credem exemplul cel mai bun asupra modului în care autoritățile județene privesc relația cu mediul, cu cetățeanul și cu legea, mai mult decât eșecul proiectelor publice sau lipsa politicilor publice de mediu. Atitudinea față de mediu este pe deplin revelatoare asupra atitudinii față de oameni, instituții, societate, lege. Ea dă măsura caracterului, educației și esenței din care sunt făcuți oamenii și conducătorii. Dacă ceea ce vedem nu ne este pe plac, soluția ne stă la îndemână și este una internă nu externă. În mai puțin de o lună vom avem ocazia să ne exprimăm prin vot și, după aceasta, în decurs de an urmează încă două runde de alegeri. Atât mediul în care trăim cât și viața noastră sunt consecința alegerilor noastre.      

Urăm deci autorităților și atașaților de mediu petrecere plăcută în județ și așteptăm cu interes “nota de plată”!

Partidul Ecologist Român, Filiala Bistrița-Năsăud