Comunicat PER

Partidul Ecologist Roman
Filiala Bistrita-Nasaud

Către:

Consiliul Local al municipiului Bistrita

In conformitate cu prevederile Regulamentului de acordare a titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Bistriţa Articolul 4 punctul b) precum şi ale Statutului municipiului Bistriţa – cap. VII din anexa la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr. 15 / 26.02.2009 privind aprobarea Statutului municipiului Bistriţa, subsemnatul Teodor Ioan Mârza, consilier local din partea Partidului Ecologist Roman propun acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Bistriţa domnului:

Alin UHLMANN USERIU

Activitatea domnului Alin Uhlmann Useriu se leaga de orașul Bistrița, orașul în care s-a născut, a învățat și s-a format ca om și în care desfășoară o mare parte din activitățile organizației pe care o conduce. Dar, ca un vrednic bistritean, Alin Uhlmann Useriu este un cetățean al lumii care se mișca liber de pe crestele Carpatilor până în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei din campusul Tășuleasa în saloanele de primire ale marilor companii internationale, ale ambasadelor sau reprezentantelor diplomatice. Organizația pe care a infiintat-o, Asociatia Tăşuleasa Social a devenit intre timp un brand la nivel european şi a devenit o marca pentru Bistrita si judeţul Bistriţa-Năsăud. Alin Uhlmann Useriu si Asociatia Tăşuleasa Social au contribuit si contribuie in mod activ la formarea tinerei generatii de bistriteni in spiritul valorilor europene, a respectului pentru mediul inconjurator, a solidaritatii a cinstei, onoarei si harniciei.

Nu vom face o prezentare in extenso a realizarilor domnului Alin Uhlmann Ușeriu întrucât oricât de concis am încerca să fim descrierea ar fi oricum incompletă și prea lunga date fiind multitudinea de activitati si dat fiind faptul ca fiecare zi adaugă noi fapte în lista de realizări a asociației.

Dintre actiunile si proiectele pe care le desfășoară asociația vom aminti doar campaniile de împăduriri, taberele si „Padurea Pedagogica”, „Școala de mers pe munte”, traseul și maratonul „Via Maria Teresia, „Camionul de Craciun” și “Ziua voluntarilor mici” acțiuni bine cunoscute publicului bistritean, care aduna an de an mii de participanți bistrițeni.

Alin Ușeriu, fondatorul Tășuleasa Social a organizat prima acțiune de împădurire în urmă cu 19 ani, După aproape două decenii în care Alin Ușeriu i-a învățat pe oameni să le pese de natură, spiritul voluntariatului a prins rădăcini puternice în Transilvania. În primăvara aceasta o singura actiune a asociatiei desfasurată la sfârșitul lunii martie au participat 1500 de tineri, majoritatea din municipiul Bistrita și au împădurit 10 hectare de teren distrus de agricultura intensive în localitatea Sânmihaiu de Câmpie.

De-a lungul anilor, voluntarii de la Tăşuleasa Social au plantat aproape o jumătate de milion de puieţi, împădurind circa 190 de hectare. Câstigul cel mai important al comunității locale în urma acestor actiuni desfasurate in principal cu tineri este schimbarea mentalitatilor si crearea unui sentiment de apartenenta la o comunitate care are obiective si idealuri comune, lucruri altfel greu de gasit in societatea noastra actuala.

Asociatia Tăşuleasa Social înseamnă, printre multe altele, 15.000 de voluntari, peste 250.000 de puieţi plantaţi, peste 200 de tone de gunoaie strânse din păduri şi de pe diverse albii de râuri, 165.000 de pachete distribuite prin acţiunea „Cadoul de Crăciun”, 10 şcoli renovate şi dotate cu diverse echipamente aduse de voluntarii germani, peste 1 milion de euro în medicamente donate bolnavilor fără posibilităţi materiale de către Ordinul Cavalerilor Ioaniţi, din care face parte şi Alin, 3 hectare de Pădure pedagogică ce conţine 29 de elemente distractiv-educative, plus o staţie ecologică de epurare cu stuf în prelungirea unui lac cu păstrăvi in campusul Asociatiei in care se desfasoara in permanenta tabere de instruire pentru tineri.

Activitatea asociației și a președintelui acesteia a obținut de-a lungul anilor numeroase aprecieri și premii la nivel național și internațional. Dintre acestea amintim doar conferirea distincţiei de onoare “Crucea în opt colţuri” pentru merite deosebite de către Alteţa Sa Oskar von Preussen, prinț de Balley şi Brandenburg, Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor Ospitalieri ai Sf. Ioan de Ierusalim distinctie înmânată de Andreas Hautmann, CEO al organizaţiei „Die Johanniter” din Bavaria, cel mai vechi partener al „Tăşuleasa Social”, cu ocazia vizitei efectuate de „Ziua Arborelui”, în data de 28 martie 2015.

În cursul anului 2018 Asociația Tăşuleasa Social, condusă de domnul Alin Uhlmann Uşeriu a pus bazele proiectului – Via Transilvanica. “Via Transilvanica“ reprezintă un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, inspirat de potecile de pelerinaj din Spania şi cele de anduranţă din SUA, care va porni de la Drobeta-Turnu Severin, unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I, va străbate Transilvania şi va ajunge până la mănăstirea Putna, unde se află mormântul domnitorului Ştefan cel Mare. Traseul va avea circa 1.000 de kilometri şi va străbate 10 judeţe: Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava. În Bistriţa-Năsăud, traseul măsoară 134 kilometri şi a fost inaugurat la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut. Acesta străbate comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitriţa, Mărişelu, Şieu, Şieuţ şi Monor şi trece inclusiv prin păduri aflate în proprietatea comunei Prundu Bârgăului. Primii 134 kilometri din Via Transilvanica au fost omologaţi oficial în cursul lunii ianuarie a anului current de Ministerul Turismului ca traseu turistic pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Asociatia Tăşuleasa Social a devenit în decursul anilor cel mai important ONG de mediu din țară cu o activitate care se desfășoară acum la nivel regional și o reprezentativitate la nivel național. La începutul lunii mai asociația a fost gazdă a “Reuniunii informale a atașaților de mediu” organizată de Ministerul Mediului în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. În campusul organizației celor 72 înalți reprezentanți pe probleme de mediu din 26 de state ale Uniunii Europene, care au participat la reuniunea informală din 2-3 mai din județul Bistrița-Năsăud le-au fost prezentate atât proiectele organizației cât și problemele cu care organizația s-a confruntat în cei 19 ani de existență, proiectele de viitor și propuneri privind politicile de mediu abordate în context European.

Și de această data mesajul public al domnul Alin Uhlmann Uşeriu a fost acela al reafirmării imperativului protejării mediului și a necesității valorificării superioară a resurselor, în locul de origine a acestora. Soluția fiind aceea de a lucra împreună pentru a obține rezultate mai bune, începând cu schimbarea metalităților și implicarea tinerilor în proiecte de dezvoltare durabilă.
Considerăm că domnul Alin Uhlmann Uşeriu a devenit unul din cei mai importanți ambasadori ai României în ceea ce privește problematica mediului și că prin întreaga sa activitatea avut și are o influență mare și deosebit de pozitivă asupra tinerilor în general și în special asupra tinerilor din municipiul Bistrița și din județul Bistrița-Năsăud.

Reamintim prin prezenta și faptul că prima propunere pentru acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Bistriţa domnului Alin Uhlmann Uşeriu a fost făcută, înregistrată la Primăria Bistrița și înaintată Consiliului Local în conformitate cu prevederile Regulamentului şi ale Statutului municipiului Bistriţa de domnul Alexandru Marian Toniuc în urmă cu patru ani în cursul lunii iulie a anului 2015.

Considerăm că domnul Alin Uhlmann Uşeriu îndeplineste toate criteriile mentionate in Regulamentului de acordare a titlului de „Cetăţean de Onoare”
1. Criteriul relevanţei domeniului în care performează,
2. Criteriul performanţei,
3. Criteriul reprezentării comunităţii locale,
4. Criteriul avantajelor comunităţii locale

Consideram ca prin activitatea lui domnul Alin Uhlmann Uşeriu a contribuit semnificativ la imaginea pozitiva a municipiului Bistriţa si ca, prin infiintarea si finantarea asociatiei Tasuleasa Social s-au remarcat în mod deosebit atat în domeniul protejarii mediului înconjurator cat si în domeniul social-cultural, educaţie, sănătate, sport influentand in mod semnificativ dezvolatarea spiritului civic si cetatenesc in municipiul Bistrita.

Pentru toate aceste realizari, îl susțin si il recomand pe domnul Alin Uhlmann Uşeriu pentru conferirea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Bistrita

Consilier local P.E.R.
Teodor Ioan Mârza
Bistrița 15.05.2019