Comunicat PMP

Cinci minciuni într-o singură conferință de presă. Viceprimarul PSD al Municipiului Bistrița, Cristian Niculae, încurcat în explicații cu privire la creșterea taxei de salubritate.

În încercarea de a drege busuiocul cu privire la majorarea taxei de salubrizare, viceprimarul PSD al Municipiului Bistrița s-a încurcat în explicații. Conducerea PSD a Primăriei Municipiului Bistrița și majoritatea PSD din Consiliul Local au decis ca taxa de salubrizare să crească în 2020 la 138 lei/an pentru o persoană, față de 79 de lei în 2019. Cristian Niculae a lansat vineri, într-o conferință de presă, cinci minciuni legate de creșterea taxei plătite de bistrițeni pentru colectarea deșeurilor:

1. Viceprimarul Cristian Niculae îi asigură pe bistrițeni că își vor primi banii înapoi de la Primărie pentru majorările din facturile de salubritate, lucru 100% neadevărat. Chiar dacă în Consiliu Local s-ar aproba mâine subvenționarea măririi taxei de salubritate, o asemenea hotărâre nu funcționează retroactiv, ci doar pentru viitor.

2. Cristian Niculae a afirmat că va propune subvenționarea, din bugetul local, a acestei majorări deoarece nu vrea „ca cetățenii să fie împovărați de creșterea acestei taxe”. În realitate, creșterea taxei, decisă de PSD, va fi suportată tot de bistrițeni și dacă ar fi subvenționată, în contextul în care bugetul local este constituit din taxele și impozitele plătite de cetățeni.

3. Președintele PSD Bistrița susține că va propune Consiliului Local, ca în bugetul pe 2020, să prevadă 3 milioane de lei, bani cu care să subvenționeze în continuare taxa pentru locuitorii Bistriței. În realitate, este nevoie de 5,5 milioane lei pentru acoperirea acestei diferențe (59 lei x 93.000 locuitori = 5,5 milioane lei).

4. Cristian Nicolae pune vina pe ADI Deșeuri în privința majorării taxei de salubritate. Este o minciună prin omisiune deoarece liderul PSD Bistrița uită să ne spună că PSD are majoritate în această asociație formată din reprezentanții Consiliului Județean, ai municipiului, orașelor și comunelor din județ. Dacă PSD ar fi decis să nu bage mai mulți bani în buzunarul operatorului de salubritate, votul în ADI Deșeuri ar fi fost, evident, negativ.

5. Liderul PSD Bistrița spune că nu e avocatul firmei de salubritate, dar susține mărirea taxei în ciuda faptului că se declară nemulțumit de activitatea prezentă a acestei companii. „Sunt convins că nicio firmă din lume nu lucrează în pierdere” sau „Nu e vina Supercom că nouă ne impune legea să facem niște actualizări la un proiect”, a declarat vineri, într-o conferință de presă Cristian Nicolae.

Bistrițenii merită servicii de calitate la un preț corect!

13.01.2020

Silvia Galben

Secretar General PMP Bistrița-Năsăud