Continuă exercițiul Saber Guardian

Aplicarea, în cadrul unui scenariu tactic, a tehnicilor și procedurilor învățate pe timpul participării la Cursul de acordare a primului ajutor (Combat LifeSaver Course), a constituit proba finală pentru cei treizeci de militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, care, timp de cinci zile, s-au instruit în acordarea primului ajutor în condiții apropiate de cele ale câmpului de luptă. După evaluarea cunoștințelor teoretice asimilate de către cursanți, a urmat și evaluarea practică a acestora. Salvatorii au fost obligați să răspundă cu foc inamicului și să mute victima într-un loc sigur unde să-i acorde îngrijirile medicale necesare până la evacuarea acesteia. Transmiterea rapoartelor pentru solicitarea MEDEVAC (evacuarea medicală), asigurarea imobilizării pe timpul transportului și evacuarea rănitului au constituit o parte importantă a evaluării finale.

Pe timpul desfășurării exercitiului de comandament asistat de calculator, în cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 2019, militarii brigăzii au primit vizita de lucru a șefului Statului Major al Apărării, domnul general Nicolae Ionel Ciucă și a comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, domnul general maior Virgil Ovidiu Pop.

Cei treizeci de militari din Brigada 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, care parcurg Cursul de acordare a primului ajutor (Combat Life Saver Course), organizat la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, alături de încă 20 de militari din cadrul structurilor subordonate Brigăzii, au exersat joi, 6 iunie, procedura de îmbarcare -debarcare și transfer de pacienți către un elicopter în configurație și echipare MEDEVAC și către un elicopter de luptă IAR 330 Puma Socat, aparținând Bazei 71 Aeriene a Forțelor Aeriene Române din Câmpia Turzii.

În cadrul exercițiului Wind Spring 19, în perioada 4 – 7 iunie, Dragonii Transilvani au desfășurat, alături de militari ai Brigăzii 25 Aeropurtată din Ucraina, exerciții de rezolvare a unor situații tactice, de nivel pluton și companie. Obiectivele principale ale acestor exerciții au urmărit menținerea unui nivel ridicat de interoperabilitate, creșterea coeziunii și solidaritații structurilor participante, precum antrenarea militarilor într-un cadru multinațional. Exercițiile de tip STX au constituit cele mai importante activități de pregătire de până acum pentru militari, iar sistemele MILES instalate pe tehnica, echipamentele şi armamentul militarilor au oferit posibilitatea simulării tragerilor reale şi executării exerciţiilor tactice în condiții cât mai aproape de realitate.