Controale, dosare penale

ACȚIUNI, CONTROALE, DOSARE PENALE

705 kg de articole pirotehnice, confiscate de polițiști în urma controalelor efectuate în minivacanța de Crăciun

În minivacanța de Crăciun,  polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase au coordonat și acționat împreună cu celelalte structuri la inspectoratului pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

Astfel, în această perioadă, polițiștii au efectuat 29 de controale, ocazie cu care au fost întocmite  8 dosare penale. În total au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 55.338 de articole pirotehnice, respectiv 705 kg.

 EXEMPLIFICĂM:

100 de kg de articole pirotehnice, descoperite de polițiști asupra unor bărbați din județul Cluj, care nu erau autorizați să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice

La data de 27 decembrie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

În fapt, polițiștii bistrițeni, cu sprijinul colegilor din cadrul IPJ Cluj i-au depistat, pe raza municipiului Gherla, pe trei bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 60 de ani, din localitățile Mireș, Mănășturel și Gherla, iar asupra lor au descoperit 11.479 bucăți, (aproximativ  100 kg) articole pirotehnice, din categoriile F1, F2 și P1.

Articolele pirotehnice erau deținute de cei trei în vederea comercializării, deși nu erau autorizați în acest sens. Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

450 de kg de articole pirotehnice din categoriile F2 și F3, ridicate în vederea continuării cercetărilor de către polițiști

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase au întocmit dosar pentru comiterea infracțiunii de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

În fapt, la data de 28 decembrie a.c.,  în jurul orei 16.30, polițiștii au constatat faptul că un bărbat de 43 de ani, din Bistrița, angajat al unei societăți comerciale cu punct de lucru în Bistrița, ar fi comercializat articole pirotehnice din categoriile F2 și F3 către publicul larg. Societatea comercială în cauză este autorizată să comercializeze articole pirotehnice.

Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 167 de bucăți articole pirotehnice categoriile F2 și F3 aproximativ 450 kg. S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de efectuarea de orice  operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

***

Reamintim faptul că persoanele  juridice autorizate nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV (petarde, pocnitori, miriște săltăreţe, rachete, etc…); obiectele pirotehnice din clasa/categoria I pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;

Cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept

La data de 27 decembrie a.c., polițiștii l-au depistat pe raza localității Tureac, pe un tânăr de 23 de ani, din Prundu Bârgăului, în timp ce deținea în vederea comercializării 1.830 de articole pirotehnice, din categoriile F2 și P1, în cantitate de circa 4 kg, fără a fi autorizat să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice deținute fără drept a fost ridicată în vederea confiscării, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

***

La data de 27 decembrie a.c., polițiștii au descoperit într-un magazin alimentar situat pe raza localității Tureac 294 bucăți articole pirotehnice, categoriile F1, F2 și P1, în cantitate de aproximativ 6 kg. Totodată, au constatat faptul că administratorul, o femeie de 57 de ani, din localitate nu este autorizată să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării și a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Dosare penale pentru operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept

La data de 24 decembrie a.c., polițiștii au depistat o femeie în vârstă de 47 de ani, din Cușma care a expus spre comercializare, în incinta unui magazin din localitate, un număr de 2.473 bucăți articole pirotehnice, din categoriile P1 și F2, în cantitate de aproximativ 5 kg, fără să fie autorizată în acest sens.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

***

La data de 29 decembrie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase au depistat-o pe o femeie în vârstă de 51 de ani, din Săsarm care, în calitate de angajată a unui magazin din Chiuza, ar fi oferit fără drept, spre comercializare către publicul larg, articole pirotehnice din categoria F2.

Societatea comercială este autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive. Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 388 de bucăți articole pirotehnice categoria F2, aproximativ 30 kg.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, pentru săvârșirea infracțiunii de ”orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

****

La data de 29 decembrie a.c., polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 28 de ani, din Cepari care,  în calitate de administrator al unei întreprinderi individuale cu sediul în localitatea Cepari, a deținut și comercializat fără drept articole pirotehnice din categoriile P1, F1, F2 și F3 către publicul larg.

Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor un număr de 8453 bucăți articole pirotehnice categoriile P1, F1, F2 și F3, aproximativ 50 kg. Persoana în cauză nu este autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, pentru săvârșirea infracțiunii de ”orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Prins în flagrant cu aproximativ 60 de kg de articole pirotehnice, nefiind autorizat în acest sens

La data de 28 decembrie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase l-au depistat în flagrant pe un bărbat în vârstă de 29 ani, din Beclean, care deținea în vederea comercializării un număr de 30.254 bucăți articole pirotehnice din categoriile P1 și F2, aproximativ 60 kg. Acesta nu era autorizat să efectueze operațiuni cu materii explozive.

Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, fiind întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept.

***

!!!!Vă reamintim faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.