Crăciun în siguranță

CRĂCIUN ÎN SIGURANȚĂ

În perioada 24-29 decembrie, 720 de poliţişti bistriţeni vor fi în stradă și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți.

În minivacanța de Crăciun,  zilnic, aproape 120 de polițiștii din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, acțiuni speciale, precum și alte structuri vor acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și creșterea gradului de siguranță rutieră.

Totodată, în această perioadă, la nivelul județului Bistrița-Năsăud vor fi constituite 355 de patrule ce vor acționa pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

De asemenea, polițiștii Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase împreună cu polițiștii de la Acțiuni Speciale efectuează controale și verificări cu privire la legalitatea achiziţionării, deţinerii, comercializării și folosirii de obiecte artizanale şi de amuzament pe bază de amestecuri pirotehnice.

În cele șase zile, aproape 100 de polițiști de la rutieră vor monitoriza traficul rutier, pe toate drumurile naționale și județene pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea evenimentelor rutiere. De asemenea, aceștia vor acționa, zilnic, cu autospecialele dotate cu aparate radar pentru combaterea excesului de viteză pe drumurile publice, una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

CONDUCEȚI PREVENTIV, PE VREME REA!

Pentru o călătorie sigură cu mașina, polițiștii bistrițeni vă reamintesc:

Asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Recomandăm folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţii de ceaţă densă;

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);

Determinaţi toţi ocupanţii autovehiculului pe care îl conduceţi să-şi cupleze centura de siguranţă;

Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;

Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acționaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!

În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că există posibilitatea ca aceştia să nu se asigure atunci când traversează!

În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor!

Atragem atenţia asupra obligativităţii ca autovehicule, având masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să aibă montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, în situaţia în care acestea se deplasează pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei;

***

În acelaşi timp, pietonilor le recomandăm să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Totodată, pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.

Nu traversaţi drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai după ce v-aţi asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde!

Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii!