Cristina Iurișniți – Comunicate

„Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului

În anul 2018 lua naștere inițiativa cetățenească de reviziuire a Cosntituției „Fără penali în funcții publice”, un proiect extraordinar pentru România și USR, care în scurt timp a adunat întru susținerea sa peste un milion de semnături din partea cetățenilor. În sfârșit, după doi ani de zile, proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie.

Am coordonat acest proiect în județul Bistrița Năsăud! În doar câteva luni am reușit să convingem aproape 10 mii e susținători care au și semnat pentru această inițiativă legislativă. Au fost multe zile petrecute în stradă, interacțiuni cu cetățenii, promovare online si în presa locală, cetățeni si elevi voluntari alături de care am strâns semnături cu perseverență și încredere în schimbarea mentalităților. Am demonstrat, împreună cu colegii din Uniunea Salvați România, că un grup de cetățeni implicați pot determina schimbări importante în bine. Democrația participativă trebuie să ajungă un reflex în societatea românească!

„Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului la mai bine de un an de la depunere și după un șir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR. Inițiativa, pentru care au semnat peste un milion de români, este înregistrată la Camera Deputaților încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională.

Partidele aparținând vechii clase politice nu au avut interesul să fie adoptată o astfel de măsură prin care scena politică să fie curățată de corupții condamnați definitiv.

„Fără penali în funcţii publice” vrea să schimbe articolul 37 din Constituţia României, pin adăugarea următorului alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

În luna aprilei 2019, Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice”.

Dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament, urmează referendumul de aprobare a modificării Constituției, care presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor.

Raport de adoptare în Comisia juridică și de Învățământ pentru inițiativa USR „Fără condamnați penal în școli!”

Pentru cetățenii și copiii României vin vești bune din Parlament.

Siguranța copiilor noștri trebuie să  devină prioritate în România, legislația națională armonizându-se astfel în  mod necesar  cu legislația europeană! Legea pe care am inițiat-o în  Parlament, „Fără condamnați penal în școli”, răspunde nevoilor de siguranță nerespectate în  școlile românești!

Propunerea legislativă pe care am inițiat-o după dezbateri conjugate ale parlamentarilor, experților în științe juridice și ale societății civile, impune interdicția cadrelor didactice condamnate penal definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să aibă acces la activități  didactice venind astfel în sprijinul siguranței fizice și psiho-emoționale a copiilor noștri.

Legea a primit raport favorabil de la Comisiile de specialitate ale Senatului, Camera decizională, ultima etapă fiind votul final din Plen. Legea a întâmpinat inițial reticențe la Camera Deputaților. Reprezentanții Ministerul Educației nu înțelegeau necesitatea legii și nici filosofia acestui demers care punea ca prioritate siguranța copiilor noștri și  nu păstrarea posturilor unor profesori fără integritate normală, cu un comportament constant abuziv la adresa copiilor,  care nu au ce căuta în sistemul de învățământ.

La Senat, Camera decizională, in urma dezbaterilor sfera infracțiunilor pentru care va fi incidentă interdicția a fost restrânsă, de la orice condamnare penală până la cele care se referă doar la domeniul de activitate, adică activitățile didactice. Nu a fost suficient însă pentru parlamentarii PSD. Am restrâns printr-un ultim amendament sfera acțiunilor condamnabile la cele care privesc strict infracțiuni asupra persoanei! Am făcut constant lobby și am reușit! Legea pe care am inițiat-o anul trecut și care răspunde unor nevoi urgente ale sistemului a primit raport de adoptare în Comisia de învățământ. Este de neconceput ca prestigiul funcției didactice și, mai ales, siguranța elevilor și a colegilor profesori, să fie puse în pericol de comportamentul infracțional al unor persoane care au ajuns dintr-o eroare de sistem la catedră!

Recent, cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik de la Șanț din județul Bistrița-Năsăud, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiția să aibă o decizie și o poziție fermă în privința accesului la activitățile didactice. În momentul de față are alte două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor și o distrugere de documente oficiale (catalog școlar). Siguranța copiilor noștri este prioritară!

#Fără condamnați penal în școli!

#Fără penali în funcții publice!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați