Cupa Floris, eveniment jubiliar în dansul sportiv bistrițean

Duminică, 18 și, respectiv, 19 mai 2019, a avut loc la Sala de Sport din comuna Livezile Concursul Național de Dans Sportiv „Cupa Floris”, ediția a 43-a și, respectiv, Cupa de Formații ediția a 8-a, în an jubiliar pentru  Clubul de Dans Sportiv „Floris”, care aniversează 35 de ani de la înființare.

Clubul de Dans Sportiv „Floris”, Bistrița, a organizat anul acesta două competiții sportive de anvergură, Concursul Național de Dans Sportiv „Cupa Floris”, ediția a 43-a și, respectiv, Cupa de Formații ediția a 8-a, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, al Centrului Județean pentru Cultură,Bistrița, al Primăriei Municipiului Bistrița și al Primăriei Comunei Livezile, aceasta din urmă, punând la dispoziția clubului „Floris” sala de sport din Livezile.

Evenimentul a coincis cu ziua de naștere a antrenorului Florica Budușan, ocazie cu care a avut alături peste 40 de arbitri și antrenori din elita FRDS (Federația Română de Dans Sportiv), în frunte cu președintele acesteia, Vasile Gliga. Momentul aniversar a fost omagiat cu emoție de membrii formației titulare, care a reprezentat România la Campionatele Mondiale pentru Formații timp de 10 ani consecutiv, ducând mai departe renumele dansului sportiv românesc și al Bistriței, foștii campioni naționali care în prezent sunt studenți sau absolvenți de facultăți de elită din țară și care au fost prezenți în sală, alături de părinții lor și împreună cu copiii acestora.

Momentul a fost onorat de prezența la Gala Festivă a președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a directorului Palatului Culturii Bistrița, prof. dr. Dorel Cosma și a gazdei concursului din acest an, primarul comunei Livezile, Traian Simionca. În semn de respect și recunoștință pentru generațiile de dansatori care timp de 35 de ani au contribuit la promovarea județului Bistrița-Năsăud în țară și în lume, Emil Radu Moldovan a înmânat antrenorului Florica Budușan o diplomă aniversară.

Concursul Național de Dans Sportiv „Cupa Floris”, ediția a 43-a s-a desfășurat sâmbătă, 18 mai 2019, în 4 programe, însumând peste 500 de sportivi din 46 de cluburi din țară, care au evoluat în 52 de concursuri la diferite vârste, clase de valoare sportivă și secțiuni. Câștigătorii au primit diplome, medalii și cupe, iar două dintre concursuri au primit și premii în bani, este vorba de  categoria Open Latino 12-15 ani și Open Latino peste 16 ani.

Cupa de Formații ediția a 8-a care s-a derulat duminică, 19 mai 2019, a numărat prezența a 26 de formații la care au evoluat 350 de sportivi din 7 centre din țară după cum urmează: Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „O. Stroia” – Cluj Napoca, antrenor Luminița Toader; Clubul „Mini Maxi Dance Club” – Sighetu Marmației, antrenori Cristina și Gabor Kövy; Clubul de Dans Sportiv „Potaissa” – Turda, antrenori Diana și Alin Miron; A.C.D.S. „Apollo” – Târgu Mureș, antrenor Alexandru Bențea; Școala de Balet „Ovidiu Danci” – Bistrița; Clubul „Stibina” Tăuții Măgherăuși – Maramureș, antrenor Florentina Kovacs; Clubul de Dans Sportiv „Floris” – Bistrița, antrenori Florica Budușan și Horațiu Berengea.

Anul acesta CDS „Floris” a participat cu patru formații competiționale și 2 formații demonstrative, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani și obținând trei locuri I și un loc III, astfel: secțiunea Standard – locul I – formația „Noua Generație”, secțiunea Dans de Linie – locul I – formația „Viața unui marinar”, secțiunea Tradiționale Internaționale – locul I – formația de dans country, secțiunea Fantezie – locul III – formația Michael Jackson. Coregrafia și instruirea sportivilor au fost asigurate de antrenorii Florica Budușan și Horațiu Berengea.

Conform tradiției, concursurile organizate de CDS „Floris” au, la fiecare ediție, elemente de noutate. Anul acesta evenimentul a fost unul jubiliar, centrat pe aniversarea a 35 de ani de existență a clubului, ocazie cu care s-au organizat un seminar de Open Basic pentru perfecționarea arbitrilor, la care au luat parte 40 de arbitri din FRDS, seminarul fiind coordonat de către prof. Dimitri Strelnik din București.

Pe parcursul celor 2 zile de concurs a rulat în permanență pe un ecran luminos un istoric cu cele mai valoroase momente din arhiva de aur a clubului „Floris”.

Despre această ediție, antrenorul Florica Budușan afirmă: „Pentru mine acest club este copilul meu de suflet și m-am străduit în permanență să-l pun în valoare, pentru ca sportivii „Floris” să fie mândri că-i aparțin. Acum, la 35 de ani de istorie în dansul sportiv românesc, consider că nimic n-a fost în zadar. De câte ori primesc telefoane, vizite și mulțumiri de la foștii și actualii sportivi, știu că am contribuit și eu la formarea lor ca oameni. În prezent, am alături de mine un antrenor în formare, pe Horațiu Berengea, care iubește dansul și copiii, a fost multiplu campion național și am speranța că va duce mai departe cu cinste numele clubului „Floris”, Bistrița. Asta este, din punctul meu de vedere, o reușită. La mulți ani „Floris”!”

La susținerea evenimentului și-au dat concursul sponsorii Cofetăria „Marisan”, S.C. RAM FROST, S.C. REVOX SRL și colectivul de părinți al clubului.

Parteneri în desfășurarea concursurilor au fost Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița și Primăria Comunei Livezile.

Clubul de Dans Sportiv „Floris”, Bistrița, mulțumește tuturor pentru sprijinul acordat!

Aurelia Hîruța