”De ce votează și nu votează femeile”

Implicarea civică și participarea la vot a femeilor, dezbătute la Casa Argintarului

Încurajarea implicării în viața democratică și creșterea participării la vot reprezintă priorități ale Centrului Europe Direct Bistrița în anul acesta, în contextul desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, structură gazdă a Centrului, a organizat dialogul „De ce votează și nu votează femeile”. Evenimentul s-a desfășurat în data de 14 martie 2019, la Casa Argintarului (Centrul German Bistrița).

Anul 2019 reprezintă un an special pentru viitorul României și al întregii Uniunii Europene, țara noastră deținând Președenția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului, o perioadă plină de evenimente foarte importante, precum Brexit, Summitul UE de la Sibiu din 9 mai 2019 și Alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019. În acest context, cetățenii români au posibilitatea și datoria de a contribui la construirea unui viitor mai bun, manifestându-și opțiunile în forma democratică cea mai pură, prin participarea la vot.

Centrul Europe Direct Bistrița, proiect implementat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, își propune desfășurarea în primăvara acestui an a unei serii de activități menite să crească nivelul de conștientizare al cetățenilor cu privire la importanța participării civice. Din păcate, tendințele din ultimii ani au arătat că participarea la vot a femeilor este încă destul de redusă, spre exemplu, mai puțin de 40% dintre femeile cu drept de vot din România au participat la alegerile parlamentare din 2016.

Un prim pas în promovarea votului în rândul femeilor a fost reprezentat de dialogul „De ce votează și nu votează femeile”, organizat la Casa Argintarului (Centrul German Bistrița), la 14 martie 2019. În cadrul evenimentului, organizat cu sprijinul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, femei manager din sectorul public, privat și neguvernamental au avut ocazia de a discuta, alături de Cristina Lupu – director executiv în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, provocările actuale din domeniul implicării civice a femeilor și de a schimba opinii și experiențe legate de egalitatea de gen și participarea femeilor la viața democratică.