Descoperă Regiunea NV

“Descoperă Europa în Regiunea Nord Vest”

Marți, 22 decembrie 2020, a avut loc o vizită virtuală la diferite proiecte din regiunea Nord Vest, proiecte finanțate prin politica de coeziune a Uniunii Europene. Paricipanții din cadrul webinarului au vizitatavut ocazia să urmărească filme realizate la proiecte din fiecare județ al regiunii și au aflat informații relevante despre acestea precum și impactul pe care ele le-au produs în comunități. Primul proiect prezentat   a fost  „Valorificarea patrimoniului cultural prin restaurarea şi reabilitarea „Coloniei Pictorilor” din Municipiul Baia Mare, pentru care dl. Radu Big – Coordonator Centrul Europe Direct Maramureș a făcut o prezentare interesantă arătând că într-un an normal este vizitat de minim 6000 de turiști; Ramânând în domeniul cultural, proiectul de refacere a Castelului Teleki/Posmuș Bistrița Năsăud a fost prezentat de doamna Mihaela Ivan, purtător de cuvânt Consiliul Județean Bistrita-Năsăud aratând că odată cu refacerea castelului de la Posmuș se poate aduce impreună comunitatea, iar impactul va fi o dezvoltare locală ce poate atrage chiar localnici care acum sunt plecați în străinătate.

Un alt proiect marcant pentru Regiunea Nord Vest, pentru cultura și istoria regiunii  este Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord prezentat de doamna Claudia Breban, Director executiv Direcția Dezvoltare și Implementare Proiecte, Consiliul Județean,  Maramureș. Am aflat cu toții cum s-a îmbinat trecutul cu prezentul și cum, cele 16 obiective (biserici monument din care 7- UNESCO) au fost puse in valoare prin iluminat local și architectural, acces , garduri de împrejmuire, și centre de informare turistică.  

Tipurile de intervenții au ținut cont de specificul locului și elementele tradiționale au fost luate în considerare iar acum, la șase luni până la finalizarea perioadei de sustenabilitate a proiectului, s-a reușit certificarea pentru  ruta culturală națională a bisericilor de lemn din Maramureș ceea ce crează un impact deosebit al proiectului  pentru comunitățile județului. Doamna Monica Mureșan a făcut apoi o prezentare a proiectului Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe – Municipiul BISTRIȚA care au produs rezultate semnificative printre care au fost enumerate: scăderea anuală a gazelor cu efect de seră cu 5688,83 (echivalent tone de CO2) și creșterea numărului gospodăriilor cu o clasificare mai bună a consumului de energie cu 2537, implicit cheltuieli mai mici cu incalzirea locuintelor . În continuare au fost prezentate alte două proiecte cu impact major în comunitățile lor:„Înnoirea flotei de transport în comun în Municipiul Cluj-Napoca prin achizitionarea de autobuze electrice” și „Restaurarea şi reabilitarea Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare”.

Vizita online la aceste obiective și apoi discuțiile purtate au fost prezentate live pe Facebook si au avut 585 de vizualizări. Chiar dacă organizatorii au regretat că vizita nu s-a putut desfășura fizic, din cauza restricțiilor impuse, impactul a fost unul considerabil și informații privind beneficiile atragerii de fonduri puse la dispoziție de Uniunea Europeană, prin politica de coeziune, au ajuns la mult mai mulți cetățeni.

Mulțumim Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest care ne-a pus la dispoziție o serie de filme ale proiectelor cu impact în regiune, Consiliului Județean Bistrița Năsăud , Consiliului Județen Maramureș și Primăriei Municipiului Bistrița care s-au implicat în acțiune și ne-au oferit elemente suplimentare legate de proiecte.

Implementarea acestor proiecte a generat nu doar o revitalizare a unor obiective de interes ci și o dezvoltare economică și socială a comunităților , impact cu relevanță deosebită pentru politica de coeziune în Regiunea Nord Vest.