Evenimente la Muzeul Bistrița

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Secţia de Ştiinţele Naturii, în parteneriat cu S.C. ICPE Bistriţa S.A., vă invită la aniversarea a 25 de ani de la primul Salon de minerale, fosile şi geme. Expoziţia cu vânzare va avea loc în incinta Muzeului Bistriţa în perioada 7-9 iunie 2019, între orele 10ºº – 20ºº.

Alături de colecțiile de minerale, pietre semiprețioase și ornamentale, vor fi expuse eşantioane de “flori de mină” și minerale brute din România și din străinătate, fosile din diverse ere geologice, lemn fosilizat.

Va fi etalată o gamă variată de obiecte de podoabă: medalioane, brăţări, pandantive, coliere, cercei, inele, broșe, semne de carte etc., realizate din peste 60 de tipuri de minerale, provenite de pe aproape toate continentele.

La salon vor fi prezenți colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile, geme și roci din Baia Mare, Satu Mare, Timişoara, Târgu Mureș, Bistriţa, Sângeorz-Băi.

Manifestarea de tradiție a muzeului bistrițean cuprinde, ca și componentă științifică și conferinţa cu titlul ,,Șase ani geolog în Chile’’, susținută de geologul Oscar Edelstein din Baia-Mare, la care bistrițenii sunt invitați să participe vineri, 7 iunie, ora 14.00.

Coordonator de proiect: Cercetător Ştiinţific Dr. Ing. Marius Horga

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud prin Secția Restaurare Conservare Patrimoniu în colaborare cu Liceul de Arte “Corneliu Baba” Bistrița, vă invită vineri, 07 iunie 2019 ora 13.00 la vernisajul expoziției ,,Restaurarea între știință și artă” realizată în urma Taberei de Restaurare care se desfășoară în perioada 03 – 07 iunie la Muzeul Bistrița din strada General Grigore Bălan nr.19.

Proiectul cultural este la a IV-a ediție și prin acesta ne-am propus restaurarea a patru tipuri de materiale din patrimoniul muzeal (metal, ceramică, textile, lemn), astfel vrem ca tinerii elevi din Bistrița să descopere știința și arta restaurării, să înțeleagă trecutul comunității din care fac parte în sensul respectării istoriei, culturii și patrimoniului național.

Coordonator: Mihalca Teodor, Șef Secție Restaurare Conservare Patrimoniu.

La inițiativa Protopopiatului Ortodox Bistrița și a violonistului Florin Vlad, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduiește un eveniment de excepție, dedicat comemorării martirilor neamului românesc din închisorile comuniste.

Potrivit mărturiilor, peste 3 milioane de români au trecut prin lagărele de muncă și închisorile comuniste din România. Sute de mii au murit, frământând acest pământ cu sângele și osemintele lor. Printre ei, zeci de călugări, preoți ortodocși și greco-catolici, țărani, muncitori, intelectuali, ofițeri, studenți și elevi.

Toți acești martiri au suferit chinuri de neimaginat, gândite și aplicate de un regim ateu și criminal care după ce l-au dat afară pe Dumnezeu, s-au erijat în zei atotputernici. Din motive lesne de înțeles, istoria acestor tragedii a fost uneori răstălmăcită sau trecută cu vederea.

În acest context, al nevoii de recuperare a realităților istorice petrecute în spațiul concentraționar autohton, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, loc al păstrării și valorificării elementelor identitare păstrate de-a lungul vremurilor, vă așteaptă sâmbătă, 8 iunie 2019, de la ora 18.00 la concertul „IN MEMORIAM” dedicat memoriei victimelor represiunii regimului totalitar comunist.

Vă așteptăm cu drag!

Manager, Alexandru Gavrilaș