Exercițiu IPJ

EXERCIȚIU DE CĂUTARE A UNUI GRUP DE COPII, ÎN ZONA MONTANĂ

Joi, 29 august 2019, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud organizează, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, un exercițiu în cadrul căruia este simulată dispariția unor minori aflați în zona montană.

Situația, care vizează simularea unui caz de dispariţie în împrejurări alarmante, presupune un apel de urgență care semnalează întreruperea contactului cu un grup de minori ce se deplasa pe un traseu turistic, în zona Vârfului Ineu și a Lacului Lala, din Munții Rodnei.

Echipajele din teren ale I.P.J. Bistrița-Năsăud sunt susținute în căutări de specialiști ai Serviciului Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale, ai Institutului Național de Criminalistică împreună cu unitatea mobilă de criminalistică DVI Mobile Forensic Unit (disaster victims identification, care se poate deplasa în condiții de teren accidentat), precum și de un alt autovehicul echipat special care servește drept punct mobil de comandă a operațiunilor.

De asemenea, la activitate participă echipe ale Salvamont, ale Jandarmeriei Bistrița-Năsăud, I.S.U. Bistrița-Năsăud, voluntari, precum și o aeronavă a I.G.Av. care va survola zona și va transmite echipelor de sol datele obținute.

Acţiunea urmărește testarea modului de gestionare a unei situații de criză, identificarea și localizarea persoanelor căutate, precum și testarea capacității de coordonare a efectivelor participante și a capacităților tehnice de comunicare pentru asigurarea comunicațiilor între echipele terestre, aviatice și acvatice de intervenție cu punctul de comandă instituit la fața locului.

Exercițiul presupune asigurarea primului ajutor și consilierea psihologică pentru diminuarea impactului emoțional atât a victimelor, cât și a aparținătorilor, precum și  gestionarea comunicării publice pe caz.