Expoziție de pictură

INSPIRAȚIE – Vernisajul expoziției de pictură a creatoarei Silvia Țogorean, o pledoarie pentru păstrarea valorilor moștenite

”Inspirându-mă din pictura tradițională săsească, pictez”… așa că, INSPIRAȚIE este numele primei expoziții personale a creatoarei Silvia Țogorean, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 6 august 2021, ora 17:00, la Casa Argintarului din Bistrița – un eveniment în cadrul Festivalului de arte vechi, prima ediție.

Obiectelor din lemn și pieselor de mic mobilier, realizate de un alt creator de frumos, meșterul lemnar Pop Ciprian, le dă viață și culoare, cu tușe inspirate din moștenirea primită de la înaintași, Silvia Țogorean. Și aceasta pentru că: ”pictez, mai ales, pe lemn. Mi se pare mai cald, mai apropiat de mine…”   

În Poarta Transilvaniei – Bistrița-Năsăud suntem binecuvântați cu moșterirea multiculturală europeană: românii, sașii, maghiarii și-au lăsat amprenta asupra devenirii noastre și suntem datori să ducem mai departe valorile pe care ni le-au transmis.

În acest context, în cadrul Festivalului de Arte Vechi, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, secţia Casa Argintarului, Asociația ”Produs în Bistrița-Năsăud”, în parteneriat cu Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, organizează vineri, 6 august 2021, ora 17:00, vernisajul expoziției de pictură cu motive săsești a creatoarei Silvia Țogorean – prezentare în anexă.

Expoziţia va fi deschisă de managerul Complexului Muzeal Județean, dr. Alexandru Gavrilaş, directorul executiv al Asociației ”Produs în Bistrița-Năsăud”, Elena Bărbos, reprezentanți ai Forumului Democrat German și alți invitați surpriză.

Festivalului de arte vechi este un eveniment realizat de Asociația Culturală Bistrița Medievală, în parteneriat cu Asociația ”Produs în Bistrița-Năsăud”, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Fundația Societatea de Concerte și co-finanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de către Primăria Municipiului Bistrița.

Expoziţia cu vânzare a creatoarei Silvia Țogorean va fi expusă la Casa Argintarului, din strada Dornei, nr. 5, în perioada 6 august – 6 septembrie 2021.

Prezentare Silvia Țogorean

Silvia Ţogorean s-a născut la Miercurea-Ciuc, judetul Harghita în anul 1958 și și-a trăit copilăria la Corabia, judeţul Olt. A început să picteze de mic copil, iar din clasa a V-a a frecventat cursuri de pictură la Casa Pionierilor. A urmat Liceul de Arte Plastice din Piteşti.

În anul 1988, Silvia Ţogorean s-a stabilit la Bistriţa și, până în 2004, a lucrat în Atelierul Galle şi Secţia Pictură pe Sticlă a Fabricii de Sticlă din Bistriţa.

 Apoi, “pur şi simplu nu am putut să stau fără să pictez. Am început să pictez obiecte din ceramică, lemn şi m-am oprit la lemn, mi s-a părut mai cald, mai aproape de mine”

Începând cu 2017, Silvia a deveit membru al Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud, împreună cu care a participat la numeroase evenimente dintre care amintim: Festivalul Bistrița Medievală 2017, Zilele Medievale Bistrița 2018 – 2019, Festivalul medieval Mediaș 2018, Târgul mare al Bistriței 2017 – 2020, Festivalul Usturoiului 2017 – 2019, Târgul de Artă Meșteșugărească ”Simfonii de Toamnă” Târgu Mureş 2018, Festivalul de Artă Populară ”Lada cu zestre” din Piatra-Neamţ, 2019, Târgul de Turism al României Romexpo din Bucureşti, 2020, etc.

De curând, Silvia și-a amenajat un atelier în aproierea Bistriței, la Jelna, unde așteaptă turiști și localnici, dornici să experimenteze meșteșugurile locale.