Filantropia: Pachete de Crăciun

Asociația Filantropia Ortodoxă Filiala Bistrița-Năsăud, prin Cantina socială Sfânta Muceniță Filofteia din municipiul Bistrița, oferă zilnic, de luni până vineri, masa de prânz unui număr de peste 80 de persoane, iar în ajunul marilor sărbători de peste an oferă ajutoare consistente familiilor nevoiașe din județul Bistrița-Năsăud.

Și în acest an, de Sfintele Sărbători de Crăciun, am încercat să devenim, alături de bunii noștri credincioși, “mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu”.

Astfel, s-au oferit pachete cu alimente de bază și produse tradiționale pentru perioada Crăciunului, produse medicale, produse de igienă, haine, încălțăminte, dulciuri și jucării pentru cei mici.

S-au oferit pachete unui număr de peste 280 de familii aflate în evidenţele noastre, pachetele cântărind între 20 şi 30 de kilograme, în funcţie de numărul de membri din fiecare familie, cu un total de peste 1000 de persoane și 7 tone de alimente, astfel încât nimeni nu a plecat și nu va pleca neluat în seamă de la noi.

Produsele oferite sunt din colectele organizate de Preacucernicii Preoți din Protopopiatele Bistrița, Beclean și Năsăud și din donațiile bunilor noștri creștini din municipiu, care sprijină permanent activitatea noastră.

Un rol foarte important, în ceea ce privește aprovizionarea, îl are și postul de radio Renașterea, care prin genericul „Puținul tău poate însemna mult pentru cei care nu au”, susține activitatea cantinei și a celor 10 proiecte desfășurate de noi.

Prin urmare, am venit în ajutorul celor 80 de familii aflate în situații de dificultate de la Cantina socială Sfânta Muceniță Filofteia din Bistrița, Piața Unirii nr. 9.

Au primit daruri bogate și cei 34 de pacienți dializați pe care îi transportăm zilnic din întreg județul la secția de Hemodializă a Spitalului Județean din Bistrița.

 Nu au fost uitate nici cele 40 de familii cu deficiențe de auz, surdo-muți, aflate în grija Părintelui misionar Cătălin Mileșan și împreună cu Părintele Ionuț Vlașin, preot misionar la Penitenciarul din Bistrița, am adus bucurie și la 50 de persoane private de libertate care nu au de la cine primi vizite, oferindu-le alimente tradiționale și produse de igienă. 

În mod deosebit, ne-am îndreptat către cei 35 de copilași orfani (7 dintre ei imobilizați la pat) de la Centrul pentru Protecția Copilului de pe Strada Toamnei, cărora pe lângă pachetele specifice de Crăciun, am reușit să-i îmbrăcăm în hăinuțe noi (pijama, șosete, maieu, fular, mănuși, căciulă, bluzițe de iarnă și ghetuțe).

Mare ne-a fost bucuria să vedem cum într-un timp record, atât celor 35 de copilași orfani de la Centrul pentru protecția copilului de pe Strada Toamnei, cât și celorlalți oameni sărmani, le-a fost trimis de Dumnezeu un „înger în trup” care să le facă Crăciunul mai frumos și mai călduros.

Darurile acestea nu sunt numai simple daruri ci sunt daruri îmbrăcate în dragoste. Și această dragoste face ca în cei care primesc și în cei care dăruiesc să se întâmple o minune: Minunea Nașterii lui Hristos. Pentru că ori de câte ori săvârșim binele nu facem altceva decât să împărtășim dragostea lui Hristos!

Milostenia ne sensibilizează, ne umanizează și ne mântuiește: Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Dumnezeu, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, MIE Mi-aţi făcut. (Mt. 25, 35-40).

De asemenea, persoanelor aflate în grija noastră la Centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și cu nevoi speciale de la Cușma, Maieru și Târlișua, li se oferă toată asistența spirituală specifică acestei perioade, bucurându-ne de zeci de cete de colindători care aduc alinare și bucurie în sufletele noastre. În zilele de praznic, se vor organiza mese festive cu caracter tradițional, astfel încât toți să simtă cât mai mult atmosfera creștină și familială specifică Sfintelor Sărbători.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la mângâierea și bucuria oferită acestor frați mai mici ai lui Hristos, care nu au să pună ceva sau destul pe masa de Crăciun.

Mântuitorul Iisus Hristos, născut în ieslea Betleemului, să răsplătească tuturor dragostea, jertfa și dărnicia – Întru mulți și binecuvântați ani, alături de cei dragi!

Pr. dr. Ioan Marius Pintican | Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud

Președinte Asociația „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistrița-Năsăud