Film Via Transilvanica

Via Transilvanica se prezintă în SUA, cu premiera mondială a documentarului despre “drumul care unește”!

Turneul filmului “Oamenii Drumului, Terra Banatica” în SUA

Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanță din România, un drum de 1.400 de km care pleacă de la Putna și ajunge la Drobeta Turnu-Severin, își spune acum povestea printr-un film! Este vorba despre un documentar de lung metraj, o producție Tășuleasa Social & Mircea Gherase, în regia lui Mircea Gherase. Filmul se numește “Oamenii Drumului: Terra Banatica” și a avut premiera în Statele Unite ale Americii!

În perioada 21 mai – 3 iunie, Alin Ușeriu, președintele organizației Tășuleasa Social – responsabilă pentru conceperea și implementarea proiectului Via Transilvanica – a călătorit în nouă mari orașe din America (Chicago, Washington DC, Boston, New Haven, New York, Los Angeles, San Francisco, Reno-Tahoe și Denver) într-un turneu de promovare a filmului “Oamenii Drumului: Terra Banatica” și a proiectului Via Transilvanica – drumul care unește, care este tot mai aproape de finalizare, după patru ani de muncă intensă în zece județe ale țării, a cărui lansare va avea loc în data de 10 septembrie a acestui în, la Alba Iulia.

Premiera filmului a avut loc la Chicago, la centrul comunitar ROCO, în parteneriat cu organizația RUF- Romanian United Fund, aceiași oameni care în 2019 au strâns într-o singură seară de gală, banii necesari amenajării a 100 de kilometri de traseu. În Washington
DC, proiecția a fost găzduită în reședința ambasadorului României, domnia sa Andrei Muraru.

Diaspora română din cele nouă orașe, prin organizații partenere, au organizat evenimente
de proiecție a filmului și au adunat un public mixt, româno american, care a făcut cunoștință cu ideea proiectului, cu procesul de amenajare a traseului, cu ce înseamnă un drum de lungă distanță care trece prin 400 de comunități din țară pentru turismul din România și mai ales, cu oamenii drumului, actorii principali ai acestui proiect. Mai mult decât atât, o parte din kilometrii amenajați pe teritoriul județului Caraș-Severin, prezentat în film, au fost realizați din contribuțiile diasporei române din America.

În Denver, Via Transilvanica, prin Alin Ușeriu ca reprezentant, a semnat un contract de colaborare cu cei de la aplicația FarOut, o aplicație de top la nivel mondial, în ceea ce privește trasee de lungă distanță. Traseul Via Transilvanica, cu toate informațiile necesare, va fi încărcat în această aplicație sub forma unui ghid plus track GPS, care să ajute drumeții să se orienteze pe traseu, alături de alte trasee de renume, cum ar fi Appalachian Trail sau Pacific Crest Trail. Această colaborare este importantă în special pentru drumeții internaționali.

Turneul a fost un succes neașteptat care a reconfirmat că motorul Via Transilvanica, “drumul care unește”, chiar poate să aducă aproape români (și nu numai) din toate colțurile lumii, care cred în puterea unui astfel de proiect atât la nivel național, cât și internațional.

Filmul a fost realizat în vara anului 2021 când Tășuleasa Social și oamenii drumului au amenajat cel mai lung sector de pe acest traseu : Caraș-Severin. De la planurile puse pe hârtie, la colaborarea uneori dificilă cu autorități și instituții, până la explorări în teren și amenajarea traseului, toată această călătorie este despre oameni care construiesc, oameni
care mai degrabă ar distruge, oameni care trăiesc de-a lungul aceleași cărări care ne unește.

Ei sunt: oamenii drumului! Filmul va avea premieră în România în curând!

Despre Tășuleasa Social: Tășuleasa Social este un ONG care are aproape 22 de ani de activitate, timp în care a realizat proiecte de educație, sociale, de mediu, toate având în centru valoarea principală a acestei organizații: voluntariatul. Tășuleasa, deși are sediul în Piatra Fântânele, în Pasul Tihuța, județul Bisrița-Năsăud, a devenit cunoscută la nivel național mai ales după începerea proiectului Via Transilvanica, un traseu de lungă distanță, destinat drumețiilor pe jos, cu bicicleta sau călare, care va avea aproximativ 1.400 de kilometri și va străbate țara dintr-un capăt în altul, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin, trecând prin aproximativ 400 de comunități. Alte proiecte ale organizației sunt împăduririle (2004 – prezent; s-au plantat peste 1 milion și jumătate de copaci), Pădurea Pedagogică, Camionul de Crăciun, Școala de Mers pe Munte, Maratonul Via Maria Theresia, Ziua Bună – Ziua Voluntarilor Mici etc.