IJJ: Verificări la Rodna

Furtul de energie electrică din nou în atenția jandarmilor!

Mai multe locuințe din localitatea Rodna, au fost verificate în dimineața zilei de 24 februarie a.c. de către jandarmii din cadrul Postului Montan Rodna și reprezentanţi ai companiei de Distribuție a Energiei Electrice. Acțiunea a vizat prevenirea şi combaterea furtului de energie electrică. Pe timpul verificărilor au fost depistate două familii care sustrăgeau energie electrică prin racordare ilegală la reţeaua electrică, astfel încât consumul să nu fie înregistrat de echipamentele de măsurare.

Jandarmii au întocmit în cele două cazuri actele de sesizare pentru furt conform art. 228 Cod Penal, respectiv pentru executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, acestea fiind predate polițiștilor din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi.

Jandarmeria informează că potrivit prevederilor art. 92 alin. (2) din Legea 123/2012- Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, „executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Totodată, conform prevederilor art. 228 alin. (1) și (3) din Codul Penal, furtul: ,,luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Se consideră bunuri mobile și înscrisurile, energia electrică, precum și orice alt fel de energie care are valoare economică.”