IJJ: Acțiuni de prevenire

„Să vă dea Dumnezeu putere să vă duceți misiunea la bun sfârșit!” – au fost cuvintele adresate forțelor de ordine de către un bunic, atunci când i-a fost înmânat noul model de declarație. Acesta a recunoscut că nu a avut unde să imprime o declarație, dar a scris-o de mână, așa cum a crezut de cuviință. Cu acest bărbat s-au întâlnit colegii noștri aflați într-un filtru organizat la intrarea din localitatea Sărata.

În urma instituirii măsurii carantinării municipiului Bistrița și a localităților componente, jandarmii bistrițeni împreună cu polițiștii aflați în filtrele instituite la intrarea și ieșirea din zona menționată, au desfășurat activități de prevenire și informare privind respectarea măsurilor legal impuse.

Astfel, am venit în sprijinul cetățenilor și am distribuit declarații pe proprie răspundere, iar unde situația a impus s-a relaționat cu aceștia pentru a le răspunde punctual întrebărilor adresate.

Forțele de ordine continuă misiunile executate pentru protejarea populației în contextul carantinării municipiului Bistrița.

În ultimele 24 de ore au fost organizate și executate misiuni de verificare a măsurilor dispuse prin organizarea filtrelor formate din jandarmi, polițiști și polițiști locali amplasate la intrarea și ieșirea din zona menționată cât și dispozitivelor de control în interiorul zonei carantinate.  Scopul organizării acestora este prevenirea oricărui incident în cazul nerespectării măsurilor instituite pentru limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

În ultimele 24 de ore în filtre a fost angrenat un efectiv de 131 de forțe de ordine, astfel: 52 de jandarmi, 45 de polițiști și 34 polițiști locali. Jandarmii, polițiștii și polițiștii locali prezenți la filtrele organizate în punctele de referință, au controlat 6.520 autovehicule și au legitimat 5.720 persoane, fiind aplicate în total un număr de 114 sancțiuni, astfel: 38 de amenzi în valoare de 29.850 de lei, respectiv 76 de avertismente scrise pentru nerespectarea restricțiilor de liberă circulație.

Totodată, au fost organizate și acțiuni punctuale în interiorul zonei carantinate în special în zona hipermarketurilor.

Au fost verificate 72 de societăți comerciale, fiind efectuate acțiuni înclusiv în zonele centrelor comerciale, respectiv zona gării și autogării.      

Mulți cetățeni nu au înțeles ce presupune instituirea carantinei și au încercat să intre în municipiu pentru simple cumpărături fără a ține cont de măsurile stabilite pentru această perioadă.

Informăm pe toți cei interesați faptul că în conformitate Ordinul privind instituirea carantinei zonale pentru municipiul Bistrița, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani în intervalul orar 10.00 – 14.00, iar pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, în intervalele orare 06.00 – 10.00, respectiv 14.00 – 20.00.

Totodată, facem precizarea că pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor, aprovizionarea cu bunuri de strictă necesitate trebuie realizată în imediata apropiere a domiciliului fără a mai intra în zona carantinată.

INPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD