IJJ: Acțiuni de prevenire

Sancțiuni aplicate de jandarmi la un eveniment privat organizat de un operator economic

Jandarmii aflați într-o acțiune specifică de verificare privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii infecțiilor cu Covid-19, au identificat duminică, 08 noiembrie a.c., la o pensiune, un eveniment privat la care participau 13 persoane. Jandarmii Detașamentului 1 Mobil Bistrița au aplicat o sancțiune de 3.000 de lei operatorului economic care a organizat evenimentul și nu a ținut cont de prevederile legale în vigoare. Totodată, au fost aplicate alte 9 sancțiuni persoanelor prezente la eveniment (1 amendă de 500 lei și 8 avertismente scrise).

Acțiunile jandarmilor pentru prevenirea și limitarea infectării cu noul Coronavirus au continuat în ultima săptămână cu verificări executate în magazine, mijloace de transport în comun, piețe, lăcașuri de cult, gări, autogări și zone aglomerate.

A fost verificat modul de respectare a măsurilor de protecție individuală în 227 de locații, fiind aplicate 347 de sancțiuni, astfel: 68 de amenzi în valoare de 41.600 lei și 279 avertismente scrise pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Duminică, 08 noiembrie a.c. au fost executate și acțiuni punctuale de verificare a respectării măsurilor de protecție individuală, respectiv a măsurilor privind respectarea distanțării fizice la lăcașurile de cult din aria de competență.

De asemenea, în această noapte au fost depistate 5 persoane care nu au respectat restricțiile de liberă circulație în intervalul 23.00-05.00. Acestora li s-au adus la cunoștință prevederile legale care intră în vigoareîncepând cu data de 09.11.2020, ora 00:00, conform noilor măsuri instituite ca urmare a modificărilor și completărilor aduse prin HG nr. 935/2020, cei în cauză fiind sancționați cu avertisment scris.

Menționăm faptul că începând cu data de 09.11.2020, ora 00:00, intră în vigoare noile măsuri instituite ca urmare a modificărilor și completărilor aduse prin HG nr. 935/2020. Principalele modificări și completări vizează:

 – purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor;

– se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri in spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

– în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00, cu unele excepții expres menționate de actul normativ; Pentru verificarea motivului deplasărilor, persoanele sunt obligate să prezinte, la cerere, legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

– se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor; Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Vă recomandăm să evitați în această perioadă aglomerațiile și întâlnirile cu prietenii sau cu membrii familiei cu care nu locuiți în aceeași gospodărie, pentru a limita răspândirea infecțiilor și pentru evita îmbolnăvirile în rândul celor dragi.

Respectați regulile de bază! Purtați corect masca de protecție, respectați cu strictețe igiena mâinilor și păstrați distanța de minim 1,5 m față de celelalte persoane. Apelați imediat medicul de familie pentru îndrumare, dacă apar simptome de boală sau apelați 112 în cazul unor simptome severe.   

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD