IJJ: Articole pirotehnice

Jandarmii bistrițeni au depistat peste 5.000 de articole pirotehnice scoase la vânzare de către o societate comercială fără a deține și avizele necesare

Un magazin din localitatea Prundu-Bârgăului care efectua acte de comerț cu materiale pirotehnice de mai multe tipuri, avea scoase la vânzare și articole din categoriile F1 și F2 – pentru comercializarea cărora este nevoie de avize din partea Poliției, respectiv a Inspectoratului Teritorial de Muncă. La vânzare erau scoase peste 5.000 de astfel de articole pirotehnice.

Având în vedere cele constatate, jandarmii au întocmit pe numele administratorului societății, actele de sesizare a organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, conform Legii nr. 126 din 1995 republicată, privind regimul materiilor explozive.

Materialele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării și împreună cu actele de sesizare vor fi predate organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor.

Toți cei interesați trebuie să cunoască și prevederile legale în vigoare. Astfel, conform Legii 126 din 1995 republicată, privind regimul materiilor explozive reglementarea regimului materiilor explozive în unităţile producătoare se stabileşte prin instrucţiuni emise de acestea şi avizate de Ministerul de Interne şi, după caz, de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.