IJJ: Măsuri de 1 iunie

Jandarmii bistrițeni la datorie cu efective mărite pe perioada minivacanței de 1 iunie

Ziua de 1 iunie este zi liberă iar cetățenii vor dori să își petreacă următoarea perioadă cât mai mult în afara locuinței. Totuși, aceștia trebuie să țină cont de măsurile privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 dar și de noile măsuri dispuse începând cu data de 1 iunie 2020.

Peste 250 de jandarmi vor fi angrenați în misiuni specifice de asigurare a unui climat de ordine și siguranță publică, în zonele din aria de competență, pe perioada minivacanței de 1 iunie.

Astfel, în contextul pandemiei generate de COVID-19, vor fi executate misiuni privind verificarea respectării  măsurilor de  izolare la domiciliu și de asigurare a măsurilor de ordine publică în proximitatea centrului de carantină.

Totodată, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică în zona lăcașurilor de cult, pentru a fi verificat modul de respectare a măsurilor de distanțare socială, cu atât mai mult cu cât în perioada următoare credincioșii catolici sărbătoresc Rusaliile.

În perioada următoare, jandarmii vor fi angrenați și în patrule mixte cu polițiștii, în acest context fiind executate misiuni în zonele rurale.

De asemena jandarmii montani Rodna vor efectua patrulări pe Muntele Saca, alături de rangerii Parcului Național Munții Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă. Totodată, jandarmii montani din Piatra-Fântânele și Colibița vor patrula în zonele de agrement de interes operativ, cunoscute ca fiind frecvent vizitate de către turiști.

În această perioadă vor continua și acțiunile preventive și de informare a populației dar și cele de verificare a respectării măsurilor stabilite pentru spațiile publice închise – în mijloacele de transport în comun și magazine, care trebuie respectate pe perioada stării de alertă.

În perioada de referinţă va fi asigurată şi protecţia obiectivelor la care se asigură paza cu efective de jandarmi.

De asemenea pentru orice problemă pe care o întâmpină în spaţiul montan, turiştii pot apela cu încredere la ajutorul oferit de jandarmii montani din Rodna, Piatra Fântânele și Colibița, în orice împrejurare care le poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sunând la 112.

În această perioadă vor fi constituite subunităţi de intervenţie care să fie în măsură să intervină pentru soluţionarea unor situaţii deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor.

Informații suplimentare

În conformitate cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, dispuse pe durata stării de alertă, începând cu data de 1 iunie se ridică restricțiile/interdicțiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

Tot începând cu data de 1 iunie 2020, este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, purtarea măștii de protecție și respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii.

De asemenea, începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății.

Compartiment Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gelu Voievod” Bistriţa-Năsăud