IJJ: Misiuni ale jandarmilor

Misiuni ale jandarmilor pentru protecția populației la sfârșit de săptămână

Nerespectarea carantinei, a măsurilor de protecție individuală, nerespectarea legislației privind interzicerea fumatului în localurile publice și măsurilor privind libera circulație – acestea au fost principalele nereguli constatate de jandarmi în urma acțiunilor pentru prevenirea răspândirii și limitarea infectării cu virusul SARS COV-2 la acest sfârșit de săptămână.

Ca urmare a creșterii ratei de incidență mai mare de 6 la mia de locuitori, începând cu seara zilei de vineri, 08 octombrie a.c., în intervalul orar 20.00-05.00, în municipiul Bistrița au intrat în vigoare restricțiile de circulație la sfârșit de săptămână (vineri, sâmbătă și duminică).

Au fost executate acțiuni specifice, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară impuse pentru această perioadă. Aceeași rată a incidenței se înregistrează și în localitățile Lechința, Năsăud, Negrilești, Nimigea, Rebrișoara și Șieu-Odorhei. În schimb în localitățile Rodna, Șintereag și Salva incidența este mai mare de 7,5 la mia de locuitori.

Jandarmii au aplicat un număr de 75 de sancțiuni contravenționale în valoare de 20.050 de lei.

41 de sancțiuni (32 avertismente scrise și 9 amenzi în valoare de 4.500 lei) au fost aplicate ca urmare a nerespectării măsurilor de protecție individuală, iar 19 sancțiuni (16 avertismente scrise și trei amenzi în valoare de 1.750 lei) au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de liberă circulație.

Un agent economic a fost sancționat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurii interzicerii fumatului în incinta terasei închise, în conformitate cu prevederile legii nr 349 din 2002. Pentru fumat în spațiul public închis au mai fost aplicate 3 avertismente scrise.

Un bărbat care ar fi trebuit să se afle la domiciliu în carantină ca urmare a sosirii din străinătate a fost surprins la acest sfârșit de săptămână pe raza municipiului Bistrița. Ca urmare, acesta a fost sancționat cu 1.000 de lei amendă, pentru nerespectarea măsurii carantinării.

Totodată au mai fost aplicate sancțiuni pentru: fumat într-un loc de joacă pentru copii, tulburarea liniștii publice, consum de băuturi alcoolice în spațiul public neamenajat, respectiv cerșetorie.

La acțiuni au participat și jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Regele Ferdinand I” din Târgu-Mureș.