IJJ: Misiuni de Paște

Efective mărite ale Jandarmeriei angrenate în misiuni la acest sfârșit de săptămână

La acest sfârșit de săptămână jandarmii continuă misiunile organizate pentru protejarea populației pe raza județului Bistrița-Năsăud, cu efective mărite.

Astfel, un efectiv de 235 de jandarmi va fi prezent atât la manifestările de protest organizate în spațiul public, la acțiunile privind verificările în context COVID-19, cât și la manifestările religioase prilejuite de sărbătorile pascale catolice.

Precizăm că la acest sfârșit de săptămână jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la manifestările de protest avizate, care vor fi organizate la Bistrița (sâmbătă 3 aprilie – între orele 17.00-19.30), respectiv la Beclean (duminică 4 aprilie – între orele 18.00-20.00) 

De asemenea la acest sfârșit de săptămână jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică cu ocazia sărbătorilor pascale catolice. Precizăm că circulația va fi permisă în zilele de sâmbătă 3 și duminică  4 aprilie, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Sâmbătă 3 aprilie 2021, va avea loc și partida de fotbal dintre echipele Gloria Bistrița și Luceafărul Oradea, la care jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică conform prevederilor legale în vigoare, partida desfășurându-se fără spectatori.

Totodată, pe tot parcursul sfârșitului de săptămână vor fi organizate verificări cu efective mărite pe linia respectării măsurilor stabilite pentru protejarea populației privind îmbolnăvirile cu SARS-COV2.

Misiunile de verificare vor fi organizate și în zonele de agrement, zona montană Rodna, Piatra Fântânele și Colibița, jandarmii montani fiind permanent la datorie prin acțiuni de patrulare în zonele frectevate de către turiști pentru a putea fi asigurată intervenţia punctuală în cazul apariției unor situații nedorite.

Totodată, vor fi organizate şi executate acţiuni punctuale şi/sau în cooperare cu celelalte structuri abilitate în zonele aglomerate în scopul prevenirii apariţiei stărilor conflictuale, menţinerii şi asigurării ordinii şi liniştii publice.

De asemenea, în perioada de referinţă va fi asigurată şi protecţia obiectivelor la care se asigură paza cu efective de jandarmi.

În această perioadă vor fi constituite subunităţi de intervenţie care să fie în măsură să intervină pentru soluţionarea unor situaţii deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor.

Reamintim tuturor cetățenilor că în localitățile Bistrița, Braniștea, Teaca, Milaș, Sînmihaiu de Câmpie, Budacu de Jos și Nușeni rata de incidență este mai mare decât 4/1000 și mai mică sau egală cu 7,5/1000 de locuitori, ca urmare în aceste zone:

         – se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00 – 05.00;

         – se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 05.00 – 18.00;

  • în intervalul orar 18.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu;

– unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Vă recomandăm tuturor să respectați măsurile stabilite pentru a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus iar pentru a evita îmbolnăvirile vă recomandăm tuturor ca în continuare să respectați măsurile de igienă individuală și colectivă, cele de protecție individuală și să evitați aglomerațiile.