IJJ: Misiuni de Paști

Efective mărite de jandarmi se vor afla la datorie pe perioada sărbătorilor pascale

Un efectiv de 386 de jandarmi va fi angrenat pe toată perioada sărbătorilor, în misiuni de ordine publică în proximitatea locațiilor de carantinare pe raza județului, în acțiuni pentru monitorizarea prezenței persoanelor izolate la domiciliu, în echipe mixte cu polițiști și în patrule de jandarmi. De asemenea, jandarmii vor fi angrenați și în misiuni de verificare a respectării Ordonanței Militare nr. 3 din 2020, privind circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei.

Având în vedere Acordul privind stabilirea unor măsuri cu ocazia sărbătorilor pascale 2020, semnat între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne și ținând cont de ordonanțele militare emise pe perioada stării de urgență, slujbele religioase în noapte de Înviere se vor oficia cu respectarea prevederilor ordonanțelor militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult. Pâinea binecuvântată în formă de prescuri, numită Paști, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de către personalul clerical și voluntarii din parohii, vineri 17 și sâmbătă 18 aprilie 2020, în intervalul 08.00-17.00 și în prima zi de Paști între orele 06.00-12.00, la solicitarea credincioșilor. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maxim 5 voluntari, sâmbătă 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00. Aceștia trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate și ca semn distinctiv, banderolă albă pe braț, precum și ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie. Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi inmânate unui reprezentant desemnat de asociație, care va purta echipament de protecție: mască și mănuși.

Jandarmii vor asigura ordinea publică, pe toată perioada distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Totodată, jandarmii vor executa premergător sărbătorilor, acțiuni specifice de patrulare în zona centrelor comerciale, a hipermaketurilor, a famaciilor și în special în zonele în care cetățenii se deplasează frecvent pentru aprovizionare.

Jandarmii din cadrul Inspectoratul Județean de Jandarmi „Gelu Voievod” în colaborare cu polițiștii din structurile şi subunităţile din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean bistrițean, cu reprezentanți ai Poliţiilor locale și militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” vor continua pe tot parcursul sărbătorilor și activităţile de verificare a persoanelor, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.  

De asemenea, în perioada de referinţă va fi asigurată şi protecţia obiectivelor la care se asigură paza cu efective de jandarmi iar în această perioadă vor fi constituite subunităţi de intervenţie care să fie în măsură să intervină pentru soluţionarea unor situaţii deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor.

Vă dorim tuturor sărbători liniștite acasă, chiar dacă anul acesta veți fi doar cu sufletul alături de cei dragi, în speranța că după această perioadă vă veți reuni sănătoși împreună!

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gelu Voievod” Bistriţa-Năsăud

Compartiment Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul