IJJ: Poiana cu narcise

Poiana cu Narcise a început să înflorească – jandarmii montani Rodna patrulează în zonă pentru a le oferi sprijin celor care vizitează zona  

Jandarmii montani din Rodna efectuează în această perioadă patrulări pe Muntele Saca, la Poiana cu Narcise din arealul Parcului Naţional Munţii Rodnei pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă.

Narcisele atrag mai ales în această perioadă foarte mulţi turişti din ţară şi din străinătate. Având în vedere faptul că florile au început să înflorească, turişti, elevi dar şi localnici vor vizita în zilele următoare această zonă.

Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.

Jandarmii montani din Rodna, informează faptul că momentan narcisele sunt înflorite în proporţie de aproximativ 50% şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile şi în perioada imediat următoare, când va fi perioada de maximă înflorire.

Informaţii suplimentare 

Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei, are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.

Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistrița-Năsăud