IJJ: Recomandări minivacanță

Recomandări privind siguranța populației și limitarea răspândirii îmbolnăvirilor la Bistrița, pentru minivacanța din perioada imediat următoare

În contextul instituirii începând de joi, 19 noiembrie 2020, a măsurii carantinei în municipiul Bistrița și localitățile componente Unirea, Viișoara, Ghinda, Sărata, Sigmir și Slătinița, bistrițenii și locuitorii care fac parte din zonele amintite trebuie să țină cont de câteva aspecte pentru a evita îmbolnăvirile în rândul populației.

Pentru a evita producerea aglomerațiilor în centrele comerciale la acest sfârșit de săptămână, reamintim faptul că faptul că în conformitate Ordinul privind instituirea carantinei zonale pentru municipiul Bistrița, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani în intervalul orar 10.00 – 14.00, iar pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, în intervalele orare 06.00 – 10.00, respectiv 14.00 – 20.00.

Totodată, facem precizarea că pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor, aprovizionarea cu bunuri de strictă necesitate trebuie realizată în imediata apropiere a domiciliului fără a mai intra în zona carantinată.  

Informăm pe toți cei interesați să evite deplasările din și în interiorul zonei carantinate, acest lucru fiind permis doar pentru:

– transportul de marfă indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și pentru aprovizionarea populației;

– persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice, al aistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agiculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor;

– persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;

– persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;

 – deplasarea din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui  rude/afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asitența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

–  deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

–  urgențele medicale.

Totodată, toți cei interesați trebuie să cunoască faptul că sâmbătă, duminică, luni 30 noiembrie și marți 1 decembrie a.c., centrele comerciale de tip Mall, indiferent de tipul accesului, din exterior sau din interior, își suspendă temporar activitatea pe perioada instituirii măsurii de carantină.         

De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe proprie răspundere, completată în prealabil.

În zona carantinată se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul cădirilor, numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinta în localitatea respectivă, fără participarea persoanelor din alte localităţi.

De asemenea, tranzitarea municipiului Bistrița de catre autovehicule este permisă doar pe șoseaua de centură a orașului, fără a fi permisă oprirea pe teritoriul zonei carantinate. În funcție de destinație și tonajul autovehiculului, municipiul poate fi ocolit prin județele învecinate, ori pe rutele: Beclean- Năsăud- Ilva Mică- Strâmba-Josenii Bârgăului sau Beclean-Năsăud- (Bistrița cart.Unirea)-Livezile.

În perioada imediat următoare pentru protecția cetățenilor sunt realizate dispozitive care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite.

Precizăm că în această perioadă se acționează permanent atât în filtre formate din jandarmi, polițiști și polițiști locali, amplasate la intrarea în/ ieșirea din zona carantinată, cât și prin controale în interiorul acesteia pentru a ne asigura că cetățenii respectă toate măsurile de protecție sanitară. Scopul desfășurării acestor acțiuni este acela de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus.

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN BISTRIȚA-NĂSĂUD