Interpelare către ministrul Educației

Nereguli majore în îndeplinirea atribuțiilor legale de către Inspectoratele Școlare Județene

Depolitizarea sistemului de învățământ și accesul în funcții de conducere pe bază de competențe reale trebuie sa devină realitate în perioada imediat următoare.

O situație inadmisibilă, petrecută recent în județul Cluj, a făcut obiectul unei interpelări parlamentare adresate ministrului Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, căreia i-am solicitat modificarea de urgență a OM 3092/2020 în beneficiul copiilor și profesorilor noștri care au nevoie de o legislație clară și predictibilă.

Ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 3092/2020 prevede faptul că un absolvent de Educație Fizică și Sport, specializarea antrenori, nu este calificat să predea ore de educație fizică elevilor din învățământul primar și gimnazial. Trecând peste absurditatea normativă care caracterizează această interdicție, am semnalat ministrului un caz recent al unui cadru didactic din județul Cluj care a obținut 9,80 la titularizare, și care a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea antrenori, și căreia Inspectoratul Școlar Județean Cluj i-a validat dosarul pentru a ocupa un post în învățământul preuniversitar.

Astfel, în loc ca ISJ să aibă minima diligență în a cunoaște legislația și în a evalua dosarele candidaților, a ales să valideze dosarul candidatei pentru o funcție în învățământ, informând-o abia ulterior că nu poate susține examenul pentru profesori și că ar fi trebuit să parcurgă examenul pentru ocuparea unui post de antrenor la Palatul Copiilor sau în cadrul cluburilor sportive.

Iată cum, astfel, acest candidat, cu una dintre cele mai mari medii la examenul de titularizare la nivel județean, se află în imposibilitatea de a mai preda la anul pentru că Inspectoratul Școlar nu a știut să îl îndrume într-un mod corect.

Am solicitat public opinia Ministerului Educației cu privire la această situație și indicarea remediului juridic, dacă există. Am solicitat, de asemenea, modificarea OM 3092/ 2020 și sancționarea  incompetenței și lipsei de transparență a personalului din Inspectoratul Școlar Județean.

Conform Legii Educației Naționale 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, inspectoratul școlar reprezintă o instituție publică în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, care are o competență funcțională extrem de vastă în ceea ce privește luarea deciziilor în învățământ. Practic, există un transfer de competență de la școală către inspectorat, situație care nu poate decât să stimuleze politizarea, centralizarea puterii, în detrimentul autonomiei și responsabilității școlare.

Abuzurile și incompetența trebuie eliminate de urgență! Singura soluție viabilă în momentul de față este ca actualele inspectorate şcolare să fie desfiinţate şi înlocuite cu structuri de profesionişti!

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați