Ionuț Simionca: Autostrada Nordului

Ionuț Simionca (PMP): Salut adoptarea de către Senat a inițiativei mele legislative privind construcția Autostrăzii Nordului

Plenul Senatului a adoptat, cu 72 de voturi pentru și o singură abținere, propunerea legislativă referitoare la aprobarea obiectivului de investiții „Autostrada Nordului”, al cărei inițiator este deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca. “Sunt foarte mulțumit că proiectul meu legislativ a fost adoptat de colegii senatori cu o majoritate atât de largă. Sper ca acest demers să îi facă pe actualii guvernanți să se apuce serios de treabă și, în patru ani, să lege Suceava de Satu-Mare printr-o autostradă care va trece și pe la Bistrița”, a declarat parlamentarul bistrițean.

Referindu-se la motivele care l-au determinat să ceară construirea autostrăzii prin lege, Simionca a arătat că în documentele de planificare ale Ministerului Transporturilor nu există, până în 2032, nicio prevedere referitoare la construcția de autostrăzi care să lege municipiul Bistrița de restul țării sau de Vestul Europei. “În actualul Master Plan General de Transport, municipiul Bistrița este prevăzut doar cu implementarea, în 2027-2030 a unui drum expres, care să lege capitala județului Bistrița-Năsăud de Dej. Într-un scenariu optimist, bistrițenii vor putea trece în Ungaria pe la vama Petea abia peste 14 ani, prioritate având ajungerea la granița cu Ucraina. Sunt peste două milioane și jumătate de cetățeni în Ardeal pe care noi vrem să-i conectăm cu Occidentul, să poată să ajungă mai repede în Ungaria, în Austria sau în Germania”, explică Ionuț Simionca.

În opinia parlamentarului bistrițean, realizarea unei infrastructuri de comunicații rutiere modernă, rapidă și sigură, care să lege Bistrița de Moldova și de Vestul Europei, va conduce la dezvoltarea rapidă a județului deoarece forța de muncă se va deplasa cu mai multă ușurință, transportul produselor finite se va face mai rapid și cu costuri mici, activitățile turistice vor fi încurajate, mobilitatea elevilor și studenților va crește.

“Un alt motiv, el însuși suficient pentru modernizarea drumurilor, este acela că se va micșora astfel considerabil numărul celor ce își vor pierde viața în accidente rutiere. Deși mai rapide, drumurile vor fi și mai sigure, orice întârziere în executarea lucrărilor putând fi considerată ca o asistare pasivă la producerea a numeroase accidente cu pierderi de vieți omenești. Am încredere că și colegii mei deputați vor dezbate și aproba destul de repede proiectul legislativ”, a mai declarat deputatul Ionuț Simionca.

Conform prevederilor inițiativei parlamentare, Autostrada Nordului va fi construită în patru ani, pe ruta: Vama Petea-Satu Mare-Baia Mare-Dej-Bistrița-Vatra Dornei-Suceava, ministerul responsabil de buna executare a lucrărilor fiind Ministerul Transporturilor.