IPBN: 1 Mai altfel

INSTITUȚIA PREFECTULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

1 Mai altfel – forțele de ordine sunt angrenate în aceste zile în misiuni de ordine publică!

În acest an de 1 Mai, în medie 100 de jandarmi sunt la datorie zilnic pentru a asigura un climat de ordine și siguranță publică în zona municipiul Bistrița, a orașului Năsăud, Beclean și a stațiunii Sîngeorz-Băi. Totodată, jandarmii montani patrulează pe traseele montane din aria de competență și, în mod special, în zonele de picnic frecventate de turiști.

Efective mărite jandarmi vor fi angrenate și în misiunile de ordine publică în proximitatea locațiilor de carantinare pe raza județului, în acțiuni pentru monitorizarea prezenței persoanelor izolate la domiciliu, în echipe mixte cu polițtiști și în patrule independente. De asemenea, jandarmii vor fi angrenați și în misiuni de verificare a respectării Ordonanței Militare nr. 3 din 2020, privind circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei.

Poate unii cetățeni vor fi tentați să iasă în aer liber sau la grătare așa cum făceau an de an, dar având în vedere situația decretării stării de urgență și riscul la care pot fi supuși dacă nu respectă măsurile ordonanțelor militare privind distanțarea socială, jandarmii se vor afla în spatiul public, pentru siguranța tuturor.

Totodată, jandarmii execută acțiuni specifice de patrulare în zona centrelor comerciale, a hipermaketurilor, a famaciilor și în special în zonele în care cetățenii se deplasează frecvent pentru aprovizionare.

În perioada 1-3 mai a.c.,186 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, la nivel județean, cu peste 110 autospeciale, pentru menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică. Pentru prevenirea faptelor antisociale și intervenția la evenimente, în această perioadă, vor fi organizate 343 de patrule de siguranţă publică.

De asemenea, pentru monitorizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor rutiere, în perioada menționată, 95 de poliţiştii de la rutieră, sprijiniţi de cei de la ordine publică, vor acționa în cele trei zile, și vor utiliza aparatele radar pentru a-i descuraja şi sancţiona pe cei care nu respectă regimul legal de viteză.

Vă reamintim faptul că nerespectarea Ordonanțelor Militare se sancționează cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei, motiv pentru care vă recomandăm să evitați deplasările nejustificate, să petreceți aceste zile libere doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit, indiferent dacă sunt din aceeași localitate sau nu.

Totodată, vă informăm că accesul este în continuare restricționat în pădurile, parcurile și zonele cunoscute ca atractive pentru ieșirile la iarbă verde, iar echipele forțelor de ordine intensifică activitățile de monitorizare și patrulare în astfel de zone.

Este în continuare extrem de important să fie respectate pe deplin interdicțiile și regulile privind distanțarea socială, să evitați aglomerațiile și să vă luați toate măsurile de autoprotecție atunci când situația impune.

Polițiștii, jandarmii, polițiști locali și militarii acționează pentru siguranța dumneavoastră!