IPBN: Acțiuni de prevenire

INSTITUȚIA PREFECTULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

Acțiuni de prevenire a răspândirii și limitare a infectării cu virusul Covid-19, desfășurate de forțele de ordine în ultimele 24 de ore

· Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud

Duminică 12 iulie a.c., pentru prevenirea și limitarea infectării cu noul Coronavirus, un efectiv de 71 de jandarmi au executat mai multe acțiuni punctuale de verificare a respectării măsurilor stabilite în perioada stării de alertă. Au fost executate și acțiuni punctuale de verificare a respectării măsurilor de protecție individuală, respectiv a măsurilor privind respectarea distanțării sociale în interiorul lăcașurilor de cult din aria de competență. Și jandarmii montani Rodna, Piatra-Fîntînele și Colibița au executat acțiuni de verificare a respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul Coronavirus, de către agenții economici din aria de competență și de către turiști. Astfel de acțiuni au fost organizate și la Băile Figa privind respectarea măsurilor stabilite pentru starea de alertă.

Au fost verificate: spații comerciale, terase, pensiuni/cabane, lăcașuri de cult și unități fast-food. Au fost verificate 75 de locații, fiind aplicate 14 sancțiuni constând în avertismente scrise, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv organizarea unor activități în spațiul public închis.

· Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud:

În data de 12.07.2020, polițiștii din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud au acționat în sistem integrat, cu celelalte structuri, pentru verificarea respectării normelor legale impuse pe timpul stării de alertă, în zonele aglomerate de pe raza municipiului Bistrița, a teraselor, sălilor de jocuri, a centrelor comerciale și a stațiunilor turistice de interes local de pe raza județului.

Astfel, au fost verificate 245 de societăți comerciale și 297 de persoane fizice, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate un număr de 60 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 34.490 lei, dintre care 30 sancțiuni pentru nerespectarea Legii 55/2020,  15 sancțiuni pentru nerespectarea Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Totodată, au fost aplicate 12 sancțiuni aplicate operatorilor economici de pe raza județului care nu au respectat obligațiile specifice de natură economică și fiscală (11 sancțiuni la Legea nr 12/1990 pentru protejarea populației împotriva activităților comerciale ilicite și 1 sancțiune la OUG nr. 28/1999 privind  obligația operatorilor economici de a utiliza aparate  de marcat electronice fiscale).

______

Pentru a evita creșterea numărului de infectări și a îmbolnăririlor, vă rugăm să respectați cu strictețe măsurile emise, acestea fiind foarte importante pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Forţele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă.

Vă rugăm să respectați măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a vă proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur!

?Vă amintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID – 19.