IPBN: Acțiuni de verificare

INSTITUȚIA PREFECTULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

Distanțarea socială și purtarea măștii de protecție – măsuri sigure pentru prevenirea îmbolnăririlor

În ultimele 24 de ore, pentru prevenirea și limitarea infectării cu noul Coronavirus, un efectiv de 82 de jandarmi au executat mai multe acțiuni punctuale de verificare a respectării măsurilor stabilite în perioada stării de alertă: gări/autogări, parcuri, spații în care s-au desfășurat activități culturale, terase, piețe și mijloace de transport în comun.

Astfel, au fost verificate 28 de locații, fiind aplicate 19 sancțiuni, în valoare de 4.700 lei, (1700 lei – pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv 3.000 lei pentru modul de comercializare a băuturilor la un eveniment public. (Ordinul nr. 2.941/1.120/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, cap. V, pct. 9, lit. a: se interzice consumul de mâncare și băutură în locație în afară de…băutură în recipiente individuale, cu capac. Se interzice folosirea paielor de unică folosință).

Astăzi, duminică, 05 iulie a.c., sunt executate și acțiuni punctuale de verificare a respectării măsurilor de protecție individuală, respectiv a măsurilor privind respectarea distanțării sociale în interiorul lăcașurilor de cult din aria de competență.

De asemenea, zilnic jandarmii montani Rodna, Piatra-Fîntînele și Colibița patrulează pe traseele frecventate de turiști, cu scopul asigurării intervenției rapide în cazul unor probleme întâmpinate în spațiul montan din aria de competență. De asemenea la Băile Figa sunt organizate acțiuni punctuale de verificare a respectării măsurilor.

————-

Acțiuni de prevenire și limitare a infectării cu virusul Covid-19, în zonele aglomerate din județul Bistrița-Năsăud, desfășurate de polițiști

În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfăşurate acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La acțiunile punctuale desfăşurate au participat 123 de polițiști,  jandarmi, polițiști locali dar și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Astfel, au fost verificate peste 203 de societăți comerciale, fiind  aplicate  41 de sancțiuni contravenţionale în valoare de peste 8.985 lei, dintre care 25 de sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor instituite pe perioada stării de alertă, 8 sancțiuni la legislația rutieră,  4 sancțiuni pentru fapte de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice precum și   4 sancțiuni pentru nerespectarea legislației specifice de către agenții economici și pentru protejarea populației împotriva actelor comerciale ilicite.

————                                                                                                                                      Recomandările autorităților pentru  cetățeni: să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

Reamintim operatorilor economici faptul că nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Covid-19 se poate  sancționa inclusiv cu limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității.

Pentru asigurarea siguranței cetățenilor, acțiunile în sistem integrat vor continua și în cursul acestei zile.

Respectarea tuturor măsurilor emise în contextul protejării populației este foarte importantă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară, ca urmare astfel de acțiuni vor fi organizate de către jandarmi atât independent cât și cu celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru a evita creșterea numărului de infectări și a îmbolnăririlor, respectați cu strictețe prevederile legale în vigoare pentru protejarea dumneavoastră și a celor dragi.