IPBN: Comunicat prefect

Comunicat de presă 07.05.2020

Donarea către instituțiile medicale din Bistrița-Năsăud, via Centrul de Transfuzie Sanguine Bistrița, a unui aparat performant de plasmafereză, capabil să recolteze plasmă cu anticorpi de la pacienții care s-au vindecat deja de CoVid-19 pentru tratarea bolnavilor, este fără nicio îndoială una dintre veștile extrem de bune pe care le-am primit în județ de la debutul pandemiei. Atât prin Instituția Prefectului, cât și personal, mă voi ocupa de urgentarea avizelor și autorizărilor, de care acest aparat, unul dintre cele 14 primite ca donație în tot atâtea județe, să poată fi complet functional, iar plasma convalescentă obținută de la donatorii foști pacienți să poată fi inclusă în protocoalele terapeutice de tratament.

Ceea ce este regretabil însă, este modul în care Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, o instituție fundamental apolitică, pusă în slujba sănătății publice și a salvării vieții, a ajuns să fie folosită pe post de tribună electorală de persoane publice de prim rang din județ, aflate, chiar și în această perioadă de cumpănă, într-o campanie de imagine personală și partinică fără limite.

În condițiile în care donația s-a făcut către Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, este de neînțeles cum a ajuns președintele Consiliului Județean să organizeze o conferință de presă, într-o instituție a statului român, fundamental apolitică, cu care nu are niciun fel de legătură pe linie profesională. E foarte grav și că și-a permis și i s-a permis, folosind imaginea si reputația acestei instituții care servește doar sănătatea publică, de a se promova și de ataca de aici Guvernul si președintele României. Este inacceptabil ce s-a întâmplat. Așa cum este inacceptabilă și continuarea acestei campanii, profund mincinoase și denigratoare, pe care o duce atât ziua, cât și noaptea prin subordonații săi, plătiți din bugetul public al județului. Referitor la așa-zisa solicitare de demitere a directorului Centrului de Transfuzii, precizez că doamnei director i s-au cerut explicații strict legate de documentele donației și aparatului de plasmafereză pentru a urgenta circuitul aprobărilor, documente transmise în cursul dimineții de astăzi și explicații legate de organizarea conferinței de presă de către o altă entitate publică în sediul instituției pe care o conduce, eveniment care a derapat într-unul cu conotații politice. Precizez și faptul că nu am cerut demiterea doamnei director Adina Beudean, monitorizarea pe linie profesională și managerială a conducerii Centrului de Transfuzii fiind atributul altor instituții.

Prefect,

Nechita Stelian Dolha