IPBN: Evaluare pagube

INSTIITUȚIA PREFECTULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

În urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase din data de 9 iunie a.c., care au produs pagube în zonele comunelor Negrilești și Ciceu Giurgești, o comisie mixtă numită prin ordin de prefect la data de 12 iunie a.c. s-a deplasat astăzi în teren pentru constatarea și evaluarea acestora.

Comisia a fost constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului județul Bistrița-Năsăud, ai Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Inspectoratului Județean în Construcții Bistrița-Năsăud, ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Teritorială Bistrița-Năsăud, ai Secției de Drumuri Naționale Bistrița și ai Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

În prima parte a zilei, alături de echipa mixtă s-a aflat și prefectul Stelian Dolha, care a asistat la constatările efectuate pe raza comunei Ciceu Giurgești și a intrat în contact cu persoanele ale căror gospodării au fost afectate de ploile abundente.

În urma acțiunilor derulate în cursul zilei de azi, în Dumbrăveni s-au constatat anexe gospodărești inundate, drumuri carosabile și agricole spălate de ploi, terenuri arabile inundate. La Ciceu Giurgești au fost inundate terenuri agricole și iar o porțiune a malului râului Valea Mare a suferit eroziuni.

Echipa s-a deplasat în continuare în comuna Negrilești unde, în Breaza, precipitațiile abundente și scurgerile de pe versanți au cauzat inundații în gospodării, erodări/spălări ale drumurilor carosabile, inundații, bălțiri, depuneri de aluviuni pe suprafețe de culturi agricole, eroziuni la malurile râului Valea Mare, dar și subspălări ale culeelor unor poduri.

În Negrilești și în Purcărete s-au constatat și evaluat pagubele cauzate de inundațiile de la subsolurilor imobilelor afectate, erodările și spălările drumurilor carosabile și agricole, inundațiile la culturile agricole, eroziunile la malurile râului și subspălările ale culeelor unor poduri.